- Jeg må påpeke noe som flere har nevnt for meg, at det er negativt med alle russerne som kommer hit i helgene. De parkerer der de vil, det er kø i butikkene, det er fritt for bleier, pulverkaffe og så videre. Vi nordmenn er vel ikke alltid like sjarmerende når vi rykker inn i Strømstad, sa han og fikk applaus fra salen.

Han la til at Sør-Varanger kommune har 10 000 innbyggere, men at handelsnæringa omsetter for et beløp som skulle tilsi at vi var 30 000 innbyggere.
- Det kan vi takke våre russiske naboer for. Det bør vi tenke på, sa han.

Ny regjering

Johansen hadde mye på hjertet, men spesielt likte han dårlig den nye regjeringens arbeid.
- Det er ei regjering som ikke har vårt syn, som vil ta landet en annen retning, og det merker vi starten på nå. Vi har en regjering som er så totalt i utakt med egen befolkning, ja til og med sine egne velgere og tillitsvalgte, i sak etter sak, sa han og startet med reservasjonsretten.

- Regjeringen har heldigvis snudd, gratulerer til alle dere som stod på. Står vi sammen lykkes vi, sa Johansen.

- Skjemmes

- Vi har fått en regjering som er så ryggløs at de ikke engang vil ta imot Dalai Lama, som fikk Nobels fredspris for 25 år siden for sin ikkevoldelige motstandskamp, men lederen for okkupasjonsstaten Israel, Shimon Peres, han skal tas imot med pomp og prakt og gallamiddag, nå i mai. Regjeringa legger seg på rygg for Kina. De samme som for 25 år siden støttet nomineringa av Dalai Lama. Hvor i all verden er Ap i denne saken?

Politikk er ikke enkelt, men når holdninger og moral er til salgs, synes jeg det er en skam for Norge. Æ skjemmes. Norge fredsnasjonen, sa Johansen.

Les også: Glemte å flagge

Regninga

Han nevnte også utvidet åpningstid på Vinmonopolet, uten forhandlinger med de ansattes organisasjoner, overkjøring av avtaleverket til lærerne, innføring av nye permisjonsregler som gjør at bedrifter må si opp fagarbeidere istedenfor å permittere dem. Han nevnte også privatisering og skattelette som fører til arbeidsledighet og økte forskjeller mellom folk. Fjerning av dobbel barnetrygd, full arbeidsgiveravgift som går ut over transportnæringa, handelsnæringa og finanssektoren.

- Og regninga er det vi som må ta, sa Johansen.

Tiltakssonen

- Mindre utbytte til eierne, kommunene, i kraftbransjen og økt nettleie. 40 millioner mindre til næringsutvikling i kommunene i Finnmark skaper usikkerhet og utrygghet.

Jeg frykter at dette er starten på slutten for tiltakssonen. Jeg frykter at skattefordelene og avskrivning på studielån forsvinner når de legger fram sitt budsjett til høsten, sa Johansen.

Sydvaranger Gruve

Han nevnte også bonusordningene til toppledelsen til Sydvaranger Gruve samtidig som bedriften gikk med underskudd.
- Hvem er det som faktisk har jobba frem at underskuddet har blitt mindre? Det er en uheldig bedriftskultur å ikke inkludere alle, sa Johansen.
Men han skrøt også av gruva, som hadde satt fokus på helse, miljø og sikkerhet i godt samspill med de ansatte, og som har færre pendlere og flere lokale ansatte.

- Men de var nå tunglært, la han til.