Siden andre uka i februar har niende trinn på Bjørnevatn skole lest ut fem ungdomsbøker. Dette som et prosjekt for å kåre vinner av årets norske ungdomsbok.

Elevene er med som juryklasse. Det betyr at de har fått tilsendt klassesett og skal rangere de nominerte bøkene. På få uker har elevene pløyet seg gjennom alle.

– Dette leseprosjektet har vært gøy å være med på. Vi har lest fem bøker. Alle har sin egen personlige favoritt. I kveld har vi vært samlet på skolen for å diskutere hvilken bok som vi mener er best, forteller elev Arianne Must.

HADDE KVELDSSKOLE TIRSDAG

Elevene er i avslutningsfasen av prosjektet. Tirsdag kveld hadde elevene kveldsskole. Der skulle elevene jobbe videre i kåringen av klassens favoritt og løse ulike oppgaver i fellesskap.

Når endelig topp 3-liste er klar reiser elevene ned til Litteraturfestivalen i Lillehammer i mai. Der vil to av elevene få sitte i storjuryen som bak lukkede dører skal avgjøre hvem som vinner årets ungdomsbok - Uprisen.

– Men vinner ikke boka som jeg mener er best, er det ikke sikkert at jeg orker å reise ned med de andre, fleiper Johann Nordhus med et smil.

Både Arianne og Johann trekker frem flere av årets kandidater som gode ungdomsbøker, men at noen har vært mer spennende å lese enn andre.

– Vi tror kanskje det står mellom boka «Hevner», «Lydighetsprøven» eller «Kan vi bare late som». De fleste i klassen har vært enige om at «Baksiden» har vært en tung og rar bok, forteller de to elevene.

Tirsdag kveld hadde elevene flere oppgaver å jobbe med på skolen. De fikk oppgaver som rebusløp, diskusjonsgrupper for å trene på argumentasjon og jobbet videre med sine bokanmeldelser. Alle elevene må skrive egne anmeldelser for hver av bøkene.

SKOLE TIL KLOKKEN ELLEVE

For å holde motivasjonen oppe hadde lærerne ordnet med både pizza, brus og sjokolade. Kveldsskolen varte helt til klokken elleve på kvelden.

– Det har ikke vært noe mer stress enn ellers på skolen. Vi har fått gjort øvrige lekser i andre fag. Jeg klarte å lese meg ferdig før fristen, forteller Arianne.

Norsklærerne Elin Mathisen og Hilde Nilsen på Bjørnevatn skole er meget imponert over innsatsen fra elevene. Først var lærerne litt skeptisk til om alle elevene ville klare å komme seg gjennom alt innen fristen. I ettertid er de meget imponert over jobbet som elevene har lagt ned i vinter.

– Dette har faktisk gått mye bedre enn det vi hadde trodd. Rikitignok visste vi at hele trinnet er en engasjert gjeng før søknaden fra elevene ble sendt inn, men de har levert over forventningene, forteller Hilde Nilsen.

For å holde motivasjonen oppe allierte de seg med Aurora Kino og fikset kinobilletter når elevene hadde lest ut ei bok.

– Flere av bøkene har vært svært gode. Det har medført at vi har hatt noen store og gode diskusjoner, særlig innen kjønnsidentitet og kjærlighetsliv, forteller Elin Mathisen.