Forestillingen «Det fineste i livet» om selvmord rørte de hundre frammøte i den fulle salen.

Råd

Midtveis stoppet Høegh opp og ga et råd: «Har du tenkt til å ta livet ditt? Ikke gjør det. For det blir bedre.» Hovedpersonen er sju år gammel når han begynner å lage en liten liste over de fineste tingene i livet. Og han stoppet ikke før han er kommet til en million. Da er han blitt voksen og den naive tilnærmingen til temaet blir ertattet av alvoret. Lista var ment å gjøre mor si glad, ei mor som slet med selvmordstanker og gjorde fllere forsøk. Tilslutt lyktes hun. Handlingen i teaterstykket kretser mye omkring konteksten der et barn inntar den etterhvert ensomme rollen som pårørende for sin syke foreldre, et ansvar et barn umulig kan håndtere uten at det setter seg varige spor. Og slik går det. Guttens overlevelsesevne slår etterhver sprekker. De morsomme påfunn ved denne lista svinner hen, riktignok i i voksen alder, etter et samlivsbrudd. Og da hilser han på depresjonen.

Humor og respekt

Forestillingen ble morsom, rørende og gripende. Gjennom sin interaktive metode trekker ham inn publikum som med sine lapper leser om fineste ting i livet som er verd å leve for. Det tabu Ikke minst takket være den etterhvert så voksne og erfarne skuespilleren fra Tromsø.

Han gir ingen råd, men gjennom stykket viser han hvordan vi må lære oss å huske de små betydelsesfulle tingene i hverdagen (like mye som de store øyeblikkene) og hvordan vi bli flnkere å sansene de små tingene mer.

«Opplev mer»

Etter forestillingen trakk publikum opp i teaterkafen og fikk høre skuespiller Kjetil Høeg sammen med lege Espen Rafaelsen utveksle tanker omkring dette tabubelagte temaet. Dette er blitt en tradisjon som Teatervennene i Sør Varanger forsøker å arrangere i forbindelse med teaterbesøk. «Opplev mer» var denne gangen knyttet opp mot verdensdagen for psykisk helse.

Rafaelsen har gjennom jobben sin møtt mange med selvmordstanker og forsøkte å vise hvordan en kan tilnærme seg mennesker som sliter med selvmordstanker. Høeg fortalte hvordan de fikk ideen til stykket og poengterte at både formen (interaktiv metode) og stoffet trigget han.

Over 500 mennesker tar hvert år sitt liv. De fleste av disse er menn. Det er mye skam og tabu knyttet til denne tema. Derfor er de tre ordene «å bry seg» så viktig, som en av tilhørene treffende uttrykte det.