For et år siden fortalte vegvesenet til Sør-Varanger Avis at man håpet på at rundkjøringa skulle være ferdig, - og i bruk ved juletider i fjor. Men ennå har ingen ting skjedd.

Fikk tillatelse

I forbindelse med dette byggearbeidet må det samtidig lages en midlertidig avlastningsvei, slik at man ikke sperrer den eneste veien inn og ut av Kirkenes. Denne må legges delvis ut i Førstevann og kommunen satte en rekke krav til hvordan arbeidet måtte gjøres, før vegvesenet fikk tillatelse til dette i slutten av april i fjor. Siden dengang har det vært stille rundt prosjektet. Heller ikke enhetsleder for plan og byggesak, Håvard Lund, har hørt noe mer.

- Jeg har sendt flere henvendelser. Senest et par uker før påske, men ikke hørt noe. Handelsparken kan jo ikke åpne før dette er på plass, og vi i kommunen er svært opptatte av at arbeidet starter, påpeker han.

Pengemøte

Avdelingsdirektør i Statens vegvesen Region nord, Bjørg-Anita Joki bekrefter at det har vært lite fremdrift i saken den siste tiden, men forteller at prosjektet vil være tilbake på skinner i løpet av kort tid. Hun legger samtidig til at hun er kjent med Handelsparkens planlagte åpning i mai neste år. Ifølge avdelingsdirektøren må det avtales et spleiselag mellom vegvesenet og aktørene ved Handelsparken før man kan starte bygging.

- Statens vegvesen skal ikke finansiere hele dette prosjektet. Her må vi ha et spleiselag. Dette er vanlig når det er en aktør som utløser et behov, forklarer hun.

Omorganisering

- Vi har i det siste hatt en intern omorganisering av vegvesenet, og har nettopp fått på plass ny prosjektleder for rundkjøringa på E6, forteller Joki, og legger til at dette er gjort fordi vegvesenet i Finnmark har fått mange nye prosjekter.

- Det er ingen dramatikk i dette, understreker hun. Nå vil vi ha et internt møte for hvordan arbeidet gjøres videre, og innen noen uker skal det avholdes møte mellom vegvesenet, kommunen og byggeaktørene, der finansieringen vil komme på bordet.

- Jeg regner med at dette vil bli gjort innen et par ukers tid, sier avdelingsdirektøren.

Byggestart

Med butikker som Elkjøp, Biltema, Coop Extra, Sport 1 og Byggmix bekreftet inne i den nye handelsparken, ble det av styremøtet i Kirkenes handelspark gitt klarsignal for prosjektet tidligere i år. Administrerende direktør i Coop Finnmark, Jan-Ivar Alsén fortalte til avisa at dette betyr en utleiegrad på over 80 prosent, og at man har gode forhåpninger for å få fylt opp handelsparken som planlegges åpnet i løpet av mai neste år.