Utrydningsfisket etter pukkellaks har fortsatt i Sandneselva de siste ukene. Så langt teller Bjørn Mentyjærvi Menna i Sandnes IL at de har tatt rundt 150 av de uønskede russiske fiskene, og han mener det er en god del der fremdeles.

- Vi er ute omtrent hver kveld, og når nok over 200 før vi er ferdig. Jeg har aldri sett så mye pukkellaks som det er der i år, sier han.

Det vanlige laksefisket i Sandneselva har imidlertid vært labert i år, med dårlig oppgang av atlanterhavslaksen som man normalt sett fisker i elvene. Menna kan ikke si om pukkellaksen har påvirket det på noe vis - men han har merket at den vanlige laksen beveger seg mye fortere opp langs elva.

- Det er litt uvanlig. Det kan være at laksen er stressa av at pukkellaksen er lenger nedi elva. Vi har sett laks gå sju-åtte kilometer opp elva på noen timer, forteller han.

Freda områder

Dermed er det mulig at en del laks har dratt lengre opp elva, inn i freda områder. Det vil idrettslaget finne ut ved kommende laksetelling.

I mellomtiden vil Sandnes IL følge Fylkesmannens anbefaling, og rake over elvebunnen der pukkellaksen har gytt. Dette for å ødelegge pukkellaksens egg.

I bølger

I Klokkerelva har Sør-Varanger jeger- og fiskerforening tatt rundt 50 pukkellaks med garn. Rainer Ingebrigtsen mener det kan være rundt 200 flere pukkellaks i elva, bare på øyensyn. Men strømmen har vært for stri til garnfiske.

Grense Jakobselv-fiskerne er vant til at det kommer pukkellaks. Det går i sykluser, ifølge Trond Marthinussen.

- Vi må vel tre år tilbake for å finne like mye pukkellaks som i år. Men jeg har sett mye mer andre år, mener han. Han presiserer at det bare er på øyensyn.

I Munkelva har det vært vanskelig å se hvor mye pukkellaks det eventuelt er, men det har ikke vært tatt mange, ifølge Lars Ojala.