Folk strømmer inn i sepverket. Mange har aldri vært der før, men det er bare å gå etter lukta. Det er stille nå, møllene står og lukta av nymalt slig har veket plassen for nystekt pizza, levert med bud.

Ikke bare pizza

– Ideen var i utgangspunktet min, men så drodlet vi litt rundt det og fikk med oss Sydvaranger og ordføreren. Det var flott at vi fikk det til, sier forfatter Magne Hovden.

Boka hans, Arctic Pizza, handler nemlig om et arbeidslag i Sydvaranger Gruve som får en vill ide om hvordan de skal overleve etter gruvekonkursen. De starter et pizabakeri med hjemmelevering, noe som ikke finnes i Kirkenes.

– Men de leverer ikke bare pizza, for å si det pent, ler ordfører Rune Rafaelsen.
Han har kommet for å lese utdrag fra boka til publikum, og det er heller ikke tilfeldig.

– Ingen barnebok

– Jeg vet at Hovden liker å bruke virkelige personer som inspirasjon til sine karakterer, og i boka er ordførerkandidat Terje Laksås en sentral skikkelse. Jeg har tenkt litt og kommet fram til at han kan ikke være basert på meg, for jeg var jo allerede valgt når handlinga i boka starter, ler han.

Rafaelsen forteller at han likte boka veldig godt.

– Men det er ingen barnebok for å si det sånn, det er noen ganske heftige sexscener i den og språket til noen av karakterene er ganske grovt.

Tror på suksess

– Det jeg liker best er humoren, det er mye å le godt av, men samtidig er det et veldig alvorlig tema som er utgangspunktet. Den balansegangen med alvor, skrevet med humor, er helt suveren, sier Rafaelsen.

– Det er utrolig spennende å lansere boka her, jeg har aldri opplevd noe lignende og aldri vært på et lignende sted, sier forlagssjef Wenche Haugsand i det ganske nye forlaget Pitch. Hun forteller at mens manus ble lest i redaksjonen ble det veldig mye latter, og det var aldri noen tvil om at de ville gi ut boka.

– Det er vår første skjønnlitterære bok, og vi har tro på at dette vil bli en suksess både for oss og for Hovden. Den er bare kjempemorsom, sier hun.

– Vi er så glade for at vi traff Magne Hovden. Det har vært stor entusiasme for boka siden første dag, sier salgs- og markedssjef Jens Skaarland.

Kan bli tv-serie

– Jeg jobber med manus til en tv-serie, forteller Magne Hovden.

Utgangspunktet for Arctic Pizza var først å skrive noe med lokal forankring, samtidig som Hovden hadde lyst å lage et filmmanus. Men Aschehoug ville at han skulle skrive bok og dermed ble det bok.

– Nå jobber jeg med manus til en tv-serie av boka. Norsk filminstitutt har en egen manusavdeling som jeg samarbeider med og jeg har siste innlevering nå snart. Det blir veldig spennende å se hva som skjer. Det kan komme en opsjon på rettigheter allerede i løpet av høsten, sier Hovden.

Han forteller også at det kan komme en oppfølger, ettersom slutten på boka er åpen. Det passer også godt inn i tv-serieformatet.

– Folkene i Pitch, mitt nye forlag, har allerede spurt om det kommer en oppfølger, og det har jeg tenkt på, sier Magne Hovden.

– Historien egner seg utrolig godt for en tv-serie, sier forlagssjef Wenche Haugsand.

– Scenene er så godt beskrevet og man ser nesten for seg episodene allerede, sier hun.