– Kom på Basen i sommer hvis du har lyst å lære eller bli bedre i norsk, sier Merete Eriksson, Else-May Guvåg og Harald Sørensen.

Aktiviteter

Tidligere har Refugees Welcome Kirkenes arrangert språkkafe en gang i måneden, men fra førstkommende søndag blir det to ganger i uka fram til 6. august.
– Nå i feriemåneden er det mange som bare går og trør, det er ingenting som skjer og det kan være vanskelig for fremmedspråklige å komme inn i sosiale settinger, spesielt ungdom, sier Merete Eriksson.

Temakvelder

– Derfor inviterer vi lag og foreninger til å komme og informere om hva de holder på med. Sjakk, for eksempel, er det mange som har lyst å spille. Her kan man få rekruttering til klubben, sier Else-May Guvåg.
– Jeg skal informere en dag, det handler om fritidsaktiviteter og kulturtilbud i kommunen, sier Harald Sørensen. Han legger til at Per Anders Store kommer og forteller om Kulturskolen og at Joseph Bantolo kommer og har litt gitarkurs.
– Vi skal også ha en temakveld med musikk og dans, sier Guvåg.

For alle

– Litt av poenget er at dette ikke bare er for flyktninger, men for alle, sier Merete Eriksson.
– Vi har mange nasjonaliteter her i Sør-Varanger som ikke er flyktninger, som har sikkert har lyst å bli bedre kjent med andre og lære norsk. Språket er kanskje den største barrieren når man skal bli kjent med hverandre, men her får man begge deler, sier hun.
Derfor håper de at mange lokalfolk også tar seg en tur på kafeen og hilser på, det er jo tross alt de som kan språket best.

Første skritt

– Bonusen er at man blir kjent med nye folk og andre kulturer, samtidig som man kan drikke kaffe, spille spill og kose seg. Det skal veldig lite til å utgjøre en forskjell for noen, sier Merete Eriksson.
– Mange trenger bare litt hjelp med det første steget, og da er en sånn kafe et veldig bra sted å starte, mener Harald Sørensen.