Det var biblioteksjef Hildur Eikås som under åpningen ønsket seg at årets pepperkakeby, med navnet «Turistbyen Kirkenes», kunne være med å inspirere til videre utvikling av byen.

Til å spise opp

Og en god utvikling av Kirkenes, inspirert av pepperkakebyen, må vel være at den blir mer spiselig?
– Ja, det er jeg helt enig i, den kan godt bli enda litt mer spiselig, ler Maung. Han er også havnekaptein i Kirkenes, og hadde steppet inn som varaborgermester for han som var blitt valgt til borgermester, hurtigrutekaptein Ole Johan Andreassen. Båten måtte snu i uværet og gå til Hammerfest istedenfor til Kirkenes, men Andreassen sendte hilsen til alle ungene på biblioteket.

Åpnet byen

– Kjære borgere av pepperkakebyen, Turistbyen Kirkenes. Det er en stor ære å få være borgermester for dere, sa Maung. Han fortalte litt om båtene som kommer på havna og at det kommer 50 000 turister med hurtigruta hvert år til Kirkenes.
– Til slutt vil jeg innføre kardemommeloven i pepperkakebyen, det synes jeg passer bra. Da må vi love å være snill med turistene og holde byen ren og fin, og forøvrig kan vi gjøre hva vi vil, sa Maung.

Godteri

– Alt det der er godteri! Ronan og kameraten Toralf hadde stått ved siden av borgermesteren da han dro i snora og nå finstuderer de alle de spiselige detaljene i byen. De to går i Rallaren barnehage i Bjørnevatn.
– Vi har laget den der med hundene, sier Toralf, strekker seg forsiktig og peker med en lang arm på hunder med sleder laget av pepperkaker.
– Jeg så noe som var laget av marshmallows der borte, sier Ronan. Han lurer litt på om det er monster som er på lavvuen.
– Nei, det er jo en blekksprut, sier Toralf.
– Jeg gleder meg til å spise pepperkaker, sier Ronan.