Etter at «Trollpikken» i Egersund ble ødelagt like før helgen, har den skapt overskrifter i både nasjonale og internasjonale medier.

Bernt Nilsen fra Kirkenes sørget imidlertid for å snu fokuset nordover. Han ville vie oppmerksomhet til en liknende og lokal fjellformasjon like utenfor Kirkenes.

Til Dagbladet tok han til ordet for at Finnmark hadde en om ikke større og mulig turistattraksjon. Det står han for enda.

- Jeg synes absolutt at det er potensial. Selv har jeg tatt med gjester ut dit, et sted man kun kan komme til i båt, og vet det fanger oppmerksomhet. Når vi ser responsen på nett og i medier de siste dagene, så viser det absolutt at det er interesse for slike attraksjoner, sier Nilsen.

Har tro på tematurer

Formasjonen han sikter til ligger et lite stykke ut i sjøen fra Kirkenes, på Reinøya i Bøkfjorden.

Og ikke overraskende så likner formasjonen på Egersund sin «Trollpikken». Man kan raskt få assosiasjoner til det mannlige kjønnsorgan.

Det mener Nilsen man kan utnytte.

Nilsen tror nemlig det er mulig å lage ulike tematurer ut til den samiske offer-steinen og til gjettegrytene «Kjerringrævva».

-Vi vet jo at slike ting interesserer folk. Asiatere er ofte opptatt av potens og fruktbarhet, og viser blant annet interesse for både reinhorn og nordlys, sier han.

Nilsen sier at historiene og kulturen bak steinen og andre naturopplevelser legger grunnlaget for en slik ide.

Alle tiltak er bra

Hans Hatle i Barents safari har også tatt med gjester ut til steinen. Han mener alle tiltak inn mot turistnæringen er bra.

- Om man ser bort fra det rent kjønnslige, så har den stein-figuren en stor symboleffekt. Offer-steinen var et sted hvor man kom å la gaver ettersom en kvinne var gravid. Det gjorde man i håp om å få et guttebarn. Det var avgjørende for å få lakserett i fjorden, forteller han.
Men har tror likevel at det kan bli en lokal attraksjon.

- Det er klart at, som et objekt, den vil bli neppe bli like kjent som Trolltunga, men her i Sør-Varanger er den en markant attraksjon, sier han før han legger til:

- Alle slike detaljer er viktig å fremheve. Det er viktig for lokalbefolkningen å vite at man har ulike ting i kommunen. Så alle ting og attraksjoner er med å bidra til en identitet, kultur og historikk som er interessant for mennesker utenfra å oppleve, sier han.

Begrenset potensial

Prosjektleder i Kirkenes Næringshage tror stein-formasjonen har noe begrenset potensial.

Bakgrunnen for det er basert på erfaringer fra turistnæringen de siste årene.

- Det som er viktig i reiselivet er å ha såkalte «kodak moments». Det handler om et objekt som egner seg for å dokumentere det du har gjort i ferien. Om steinen på Reinøya er slik, så tror jeg at det må være mulig å komme helt innpå og kunne komme opp på den. Og slik jeg ser det, uten å ha vært der ute, er at det ser vanskelig ut, sier Norum.

Norum legger imidlertid til at oppmerksomheten Bernt Nilsen har skapt er artig.

- Den er med på å fremme Kirkenes. Det er en fantastisk ting, som har vært med å skape debatt. Oppmerksomheten er artig, selv om jeg uten å ha sett steinen på Reinøya tror at potensialet for å utvikle produkter knyttet til steinen er begrenset, sier han.