I Sør-Varanger er bøssebærerne ute på 12 ulike roder. I Kirkenes sentrum var Kristina Remmen (9) blant de yngre som gikk ut i høstmørket.

Hun og pappa Trond satte en del infolapper på stengte dører, men givergleden var stor der de fant folk.

- Vi har stort sett fått pengesedler i bøssa. Der det er stengt er det vel en del som er på hytta eller tar søndagshvilen, sier Trond.

Fotballstjernen John Carew er også med som bøssebærer i kommunen. Den tidligere Aston Villa-proffen er innom byen i en annen forbindelse, og var ikke vond å be da han ble spurt om å bli med på den lokale aksjonen, forteller ordfører Rune Rafaelsen.

Klokka 16 startet frivillige over hele Norge med å gå fra dør til dør med bøssene sine. Samtidig startet NRK sine sendinger, som skal vare helt til midnatt.

– Bøssebærerne er gullet i TV-aksjonen og gjør dugnaden så unik. Derfor er det ikke mulig for privatpersoner å gi før bøssebærerne har vært på døra. Fra klokken 16 til 18 er det kun bøssene som gjelder, sier innsamlingsleder i UNICEF, Christina Johnsen til NRK.

Penger til utdanning

Årets aksjon går til UNICEFs arbeid for å gi utdanning til barn rammet av krig og konflikt. Pengene som kommer inn, skal sørge for skoleutstyr, videreutdanning av lærere, oppbygging av skoler og læringssentre i Colombia, Mali, Syria, Pakistan og Sør-Sudan.

Ved 17.30-tiden søndag var det samlet inn drøyt 45,5 millioner kroner. Bidragene kom fra både skoler, organisasjoner og næringsliv. De største bidraget så langt er det Statoil som har kommet med, med 800.000 kroner, melder NTB.

Flere steder i Tvedestrand og Arendal ble imidlertid søndagens innsamling avlyst på grunn av uvær og regn.

– Vi synes ikke det er forsvarlig å sende ut folk. Dette er unntakstilstand, sier banksjef Bente Christensen i Sparebanken Sør til Tvedestrandsposten.

Vipps

For dem som ikke har husket å ha kontanter tilgjengelig, er det i år mulig å betale med Vipps.

Fra klokka 18 ble det også være mulig å gi penger via sms, telefon, bank og kort.

I fjor ble det samlet inn 220 millioner kroner til Røde Kors. Året før fikk Regnskogfondet potten på 189 millioner kroner, en nedgang fra toppåret 2014, da 251 millioner kroner ble samlet inn til Kirkens Nødhjelp, ifølge NTB.