Bilene, en Landcruiser og en Rav 4, var stjålet i Spania og ble den 28. desember forsøkt tatt inn over Storskog. De to hviterusserne ble imidertid stoppet, og bilene ble beslagslagt. Det var en person i hver bil og de to sjåførene ble fengslet. Saken er nå under etterforskning.
Politimester Ellen Katrine Hætta trakk frem denne saken under politiets årlige pressekonferanse torsdag.

- Vi har all grunn til å tro at disse har vaka rundt i Kirkenes og at bilene ble forsøkt tatt over Storskog i det trafikken over grensa var på det høyeste, sa hun.

Som kjent ligger en eventuell bygging av nytt norsk grensekrysningpunkt frem i tid. Saken er fremdeles til utredning. I mellomtiden meldes det gang på gang om trafikkrekord på Storskog.

- Det skal holde hardt om skal klare å overholde Schengen-forpliktelsene om ikke kapasiteten på Storskog blir bedre, kommenterte politimester Ellen Katrine Hætta.

Pedagogisk problem

Politimesteren karakteriserte det som en pedagogisk utfordring å forklare hva den høye trafikken over Storskog innebærer. Hun sammenlignet det med å forsøke å forklare størrelsen på Finnmark til folk som har sitt virke sørpå.
Det lokale næringslivet, og blant annet også Stortinget utenrikskomite, har tidligere tatt til orde for å få døgnåpen grense.

- Jeg tror kanskje det vil komme en forespørsel fra russisk side når deres nye grensekrysningpunktet åpner, kommenterte Hætta.

Rosgranitsa har tidligere uttalt at ombyggingen av grensekrysningspunktet Borisoglebsk skal være ferdig i 2015.

Kjempepositivt

Fra innføringen av grenseboerbevis juni 2012 til nu er det kun oppdaget et tilfelle av overtredelse av regelverket, det ble utstedt et forelegg til denne personen. Både fra norsk og fra finsk side har det vært opppmerksomhet rettet mot om folk overtreder grenseboerordningen, ved for eksempel å dra til Nuorgam. Politimesteren ser positivt på å utvide visumfriheten til å gjelde hele Finnmark.

- Det ville vært kjempepositivt, det er ingen grunn til at det skulle vekke bekymring hos oss som ordensmakt, sa Hætta.

Les mer om en skyhøy oppklaringsprosent og rekordmange narkosaker i lørdagens papirutgave av Sør-Varanger Avis.