Takket være det russiske generalkonsulatet og Kåre Tannvik, fikk Boris og en delegasjon fra den norsk-russiske forening i Moskva besøke Kirkenes og Andersgrotta.

- Det er ganske rart det der. Pågangen fra russiske gjester er stor når det gjelder Andersgrotta og den krigshistorien som finnes der. Det er langt mellom nordmenn som er like interesserte, sier Tannvik.

Stor rolle

Valentina Orlova sier at Andersgrotta og krigshistorien spiller en meget viktig rolle for alle russere.

Krigsveteranen fra annen verdenskrig var veldig sprek og opplagt før han skulle inn i grotta. Generalkonsul Mikhail Noskov møtte Osipov og fulgte med han og den norsk-russiske foreningen fra torget i Kirkenes og til Andersgrotta.

- Det er en utrolig sprek krigsveteran. Han er 91, men ser ut som han er rundt 70, sier Noskov.

Osipov er nå bosatt i Moskva, men har bodd i Murmansk i seks og et halvt år i etterkrigsårene. Under annen verdenskrig var han stasjonert på Fiskerhalvøya utenfor Murmansk.

- Å huske på krigsårene er viktig for russere, både de som opplevde den, - og alle andre. Selv er jeg medlem av veteranen for Karelen-fronten, den norsk-russiske vennskapsforeningen og et par andre veteranforeninger, sier Osipov.

Befridde

Han var en del av flere bataljoner som var stasjonert på Fiskerhalvøya. Hvor mange som holdt til der, aner han ikke.

- Det er informasjon som selv nå, så mange år etterpå, er uklar. Jeg har aldri vært i Norge før. Nå var jeg interessert i å komme meg hit før jeg dør. Den norske historien er viktig også for oss russere. Jeg gleder meg til å få informasjon om folket, byene og om levemåten her, sier Osipov.

I veteranforeningene har han fått god informasjon om Norge.

- I siste utgave av magasinet som kommer ut fra foreningene, handlet om deres land, blant annet om norsk hjelp i 1944.

- Min bataljon, Nr 336, ble sendt til Finnmark, men jeg fikk ansvaret for å bli igjen på Fiskerhalvøya og kommunisere med bataljonen når de rykket fram, sier Boris Osipov og realiserer en av drømmene sine, nemlig en tur ned i Andersgrotta.