Det finnes mange foreninger i Sør-Varanger. Gammelteknisk Forening, er på langt nær den største. Kanskje er det den minste, uten at vi har tallgrunnlag for å påstå det. Det står imidlertid ikke på engasjementet blant knippet av medlemmer, med formann Svein Engebregtsen i spissen.

Nostalgi

- Det er nostalgi vel, svarer Halvor Stene på hvorfor de bruker fritiden til å pusse på gamle maskiner. Lørdag er de på plass på Markdagen for å vise frem noe av det de driver med

- Samtidig er det artig å få ting til å gå. Denne her, for eksempel, var helt opprusta da jeg begynte på den, forteller han. Maskinen det er snakk om, er en tohjulstraktor av merket Motostandard, utstyrt med en sveitsisk en-sylindret MAG-motor, som også ble brukt i motorsykler.

- Den har jo, som du ser bare to hjul, men det ble bygget mye ekstrautstyr til dem her i Norge, som for eksempel denne hengeren som er på denne, forteller han.

Folkevogna

Sammen med tohjulstraktoren, står det også en Ferguson TE20, populært kalt Gråtass, her på berget. Denne var ekstremt populær på gårdsbruk rundt omkring, og har i ettertid blitt et yndet samlerobjekt. Stene antar at det finnes fem-seks restaurerte traktorer av denne typen, bare i Pasvikdalen.

- Det var jo liksom folketraktoren. Den var billig i innkjøp, slik at alle hadde råd til den. Litt som folkevogna, forteller Asbjørn Kling, som også er medlem av foreninga.

- Dette var også den første traktoren som hadde det såkalte trepunktssystemet, som gjorde det mulig å løfte redskaper opp og ned, forklarer Stene.

Lite aktivitet

De to motorinteresserte karene har imidlertid planer om å pusse opp noe litt mer sjeldent-

- Vi har en T-Ford traktor stående. Det er en 1920-modell, og ble bygd om til traktor i 1927. Allerede i 1943 skal den ha kommet hit til Pasvik, forteller Stene. Han håper at de har den ferdig til Markdagen om to år. På årets dag, er det imidlertid ikke bare traktorer utstilt. Også en gammel motorsykkel er å ta i nærmere øyesyn.

- Vi er en undergruppe av Gammeltraktorens Venner, men siden det er så små forhold, har valgt å kalle oss Gammelteknisk Forening, slik at vi også kan ha med andre ting, forteller Stene. Foreningen ble startet for fem-seks år siden, og hadde 13 medlemmer.

- Men det er jo slik at folk ofte faller fra. Samtidig har vi kanskje ikke vært så offensive heller, tilføyer han. Men at interessen og engasjementet finnes. Det er det ingen tvil om.