Kokk- og servitørelevene fra Kirkenes videregående skole ble en del av kjøkkenet på Rica Hotel Karasjok da den kongelige åpningslunsjen for Sametinget skulle avholdes. Totalt ni videregående elever fylte ut kokke- og servitørteamet, og alle de ekstra kokkene kom fra Kirkenes. De fikk nok å gjøre, for det var hele 118 høyprofilerte gjester som skulle ha mat.

Kongen og kronprinsen var nok de største prominensene, men det var nok av andre gjester også. I tillegg til representantene fra Sametinget, var det blant annet representanter fra storting og regjering, i tillegg til ledere for fylke- og kommuneorganer. Så var også ambassadøren fra Venezuela til stede.

Senere var det middag med 108 gjester, men da uten de kongelige.

Stort team

Steffen Sætrevik, Sverre Danielsen og Kirill Kozhevnikov var med på å lage det aller meste av mat. For i et stort kjøkken er det mange hender på hver tallerken.

- Vi måtte gjøre litt såkalt drittjobb, med å kutte og hakke. Men det er en del av matlagingen, sier Sverre. Og da selve matlagingen kom i gang, var det spesielle oppgaver til alle.

- Selv hadde jeg blant annet oppgaven med å legge tyttebær på hver tallerken med indrefilet av reinsdyr, forteller Sverre. Det ble servert som hovedrett under selskapet, på en seng av forskjellige beter og med fritert pastinakk.

Som normalt

Stort sett føltes det som en normal, om enn hektisk oppsetning for elevene. Kokkene så ikke kongen fra kjøkkenet, og servitørene fikk det for travelt. Og så var det jo hotellets egne servitører som serverte de kongelige.

- Det var en artig opplevelse. Men samtidig var det bare som et vanlig selskap, sier servitør Karoline Gullhav.

Men det slo inn litt iblant at det satt kongelige ute.

- Det var litt spesielt å tenke på at kanskje er det akkurat disse tyttebærene som kongen skal spise, sier Sverre.

Det var nyttig på andre måter også.

- Vi lærte en del metoder som vi ikke har vært borti før, forteller Karoline.

- Det er som å gå ut i praksis. Vi lærte utrolig mye på kort tid, sier Sverre.

Gode tilbakemeldinger

Det er bare skryt å få fra alle involverte parter. Elevene var imponerte over kokkene i Karasjok, og følte at kjøkkensjefen ikke så ned på dem. Direktøren på hotellet skryter av elevenes innsats, og vil gjerne ha dem tilbake senere. Gjestene skrøt av maten. Og kongen skal selv ha syntes at det var utmerket at de arbeidet på den måten. Ingen fikk hilse direkte på de kongelige, men på slutten stilte de seg på rekke for å få takketale.