Aksjonen settes i gang i forbindelse med TV-aksjonen i oktober, der pengene som kommer inn denne gang skal gis til Nasjonalforeningen for folkehelsens arbeid for og forskning og tiltak innenfor demensomsorgen.

Tradisjon

I den anledning vil Sør-Varanger demensforening invitere alle til sansehagen ved Wesselborgen sykehjem. Her skal to greiner fra en rognebusk knyttes sammen med en knute som et symbol på båndene som er mellom en demenssyk og dens pårørende.

- Dette var opprinnelig Olaug Bye Gamnes sin ide, som vi tente på, sier nestleder i foreningen, Kirsten Greiner Ovesen.

For Bye Gamnes går dette med knytting av knuter langt tilbake i tid.

- Det er en symbolsk handling, som har lange tradisjoner. Jeg har både hørt om den blinde mannen i Pasvik som knyttet en alle full av greiner og om hun som i 1959 knyttet to greiner i fjæra i Jarfjord da hun ropte etter hjelp da mannen hennes falt om og døde. Jeg hadde ikke så mange å leke med i mitt barndoms Lanabukt og også jeg lekte med buskene og knyttet dem. Mange steder i Sør-Varanger kan man se disse knyttede trærne, sier Bye Gamnes.

Symbolsk stafett

Nå ønsker både hun, Greiner Ovesen og leder i demensforeningen, Edel Holmgren, at mange møter opp på Wesselborgen fredag formiddag. Og sparker i gang det lokalforeningen håper blir en landsomfattende knytestafett.