Det ville være bortkastet å spørre rennansvarlige og assistentansvarlig for Finnmarksløpet i Kirkenes, Nina Karin Skogan og Vigdis H. Johansen fra Sør-Varanger Lotteforening, om de gleder seg til det braker løs med alt sirkuset dette bringer med seg.

For damene rent gløder av forventning over det som står foran dem. Selv om det er tre døgn uten søvn og masser av folk og detaljer som skal være riktig plassert til rett tid.

De første spannene kommer ventelig inn til byen mandag, kanskje tidligere på dagen enn vanlig.

Kirkenes har to sjekkpunkt, Paviljongparken og Brunost-parken. Gata mellom Rica og Domus sperres av, og det samme gjør gata ved siden av G-sport. Sør-Varanger har også flere krysninger der hundespannene skal over veien, Elvenes, Brattli, Førstevann, fra Verksbakken og over til sentrum ved Kimek - og også Skytterhusfjellet.

- Vis hensyn og følg anvisninger, oppfordrer Nina Karin Skogan, Vigdis H. Johansen fra Lotteforeningen og Thomas Pettersen fra politiet.

Politiet oppfordrer til å kjøre Pasvikveien i stedet for Solheimsbakken når folk skal til byen for å se Finnmarksløpet.

Så er det å parkere et stykke unna, for eksempel bak kirka eller ved rådhuset, og heller gå noen hundre meter til sentrum.

Mer komprimert

Målet er at Sjekkpunkt Kirkenes skal bli aller best mulig organisert og at byen skal få den best mulige stemningen. Et av grepene som er gjort er at konsertene fra scena på torget trekkes nærmere Rica Arctic, og at underholdningen tilpasses det som skjer i løpet.

I år klokkes kjørerne inn og ut ved Førstevann, dermed blir det roligere kjøring inn og ut av Kirkenes. Det kalkuleres med rask kjøring i år, og også at spannene drar raskere fra Kirkenes enn tidligere.

Løpet har fått en endring ved at spannene må kjøre ut fra Karasjok innen 15.00 fredag etter åtte timers obligatorisk hvile. Dersom de ikke når den fristen, så er de ute av gamet.

Trenger frivillige

I fjor stilte 70 personer opp som frivillige i Kirkenes. Foreløpig har nå 57 meldt seg på, enkelte av disse har til og med fått permisjon med lønn fra arbeidsgiverne sine for å stille opp og bidra til at løpet blir vellykket - og kanskje også at Kirkenes kommer lengst mulig opp på lista over de beste sjekkpunktene. For det er ikke bare førerne som konkurrerer...

- Vi mangler fremdeles noen frivillige, spesielt til natt og tidlig morgen. Vi har dratt med oss mye erfaring ved for eksempel at vi har hatt en facebook-gruppe i gang siden i fjor, forklarer Skogan.

Lotteforeningen har i tre år vært med på arrangementet.

- Nå er vi i Finnmarksløp-bobla, forteller de.

- Det er noe helt spesielt. Tre døgn uten å sove, følge med på det som skjer, ville at alt skal gå best mulig for andre. Det er den følelsen som gjør at en sier ja til å arrangere frakt en skuter til Varangerbotn når arrangementet her er over, og at en sitter foran webkameraet med tårer i øynene når spannene går inn til Alta.

Jan Vidar Dahle fra Pasvik og Alexander Johansson fra Kirkenes er blant de 54 kjørerne som skal ta fatt på hele Finnmarksløpet.