Mannen fra Latvia hadde akkurat sluttet som arbeider på et nybygg til Eid sykehjem i midten av november. Som en avslutning på arbeidsforholdet stjal han like godt utstyr fra nybygget, som fremdeles er under konstruksjon på Nordfjordeid. Han brøt opp en sponplate på en dør for å komme seg inn, og tok med seg verktøy verdt 84 160 kroner.

Med verktøyet lagret i bilen, kjørte latvieren helt til Kirkenes. Ifølge Google Maps er den korteste veien fra Nordfjordeid til Kirkenes 1964 kilometer lang, via Sverige og Finland.

Mannen ble tatt av politiet i Kirkenes noen dager etter tyveriet. Han tilsto alt for politiet og tingretten, og forklarte i retten at han hadde tenkt å bruke verktøyet på arbeid i Kirkenes.

Latvieren ble dømt til 40 dager i fengsel for innbrudd og tyveri. Han er nesten ferdig med fengselsdommen allerede. Han hadde nemlig tilbrakt 30 dager i varetekt allerede da rettssaken startet i tingretten denne uka.

Verktøyet blir sendt tilbake til byggherren i Nordfjordeid. Mannen må også betale erstatning til de forrige arbeidsgiverne - noe som trekkes rett ut av lønna hans.

100 000 kroner nytt

Påtalemyndigheten ville ha mannen dømt for grovt tyveri, noe som ville øke straffen hans en hel del. Skal man dømmes for grovt tyveri, må tyveriet enten ha hatt et såkalt profesjonelt preg, eller så må det ha vært store summer inne i bildet.

Øst-Finnmark tingrett mente at tyvegodset må være verdt over 100 000 kroner for å være et grovt tyveri. Aktoren argumenterte for at verktøyet ville være verdt over 100 000 kroner om det var nytt. Men siden det var brukt, fastslo retten at det var verdt 84 160 kroner, ikke mer.

Påtalemyndigheten mente også at tyveriet var planlagt såpass at det var grovt. Dommerne i tingretten var enige i at mannen hadde lagt planer, siden han umiddelbart hadde kjørt til Kirkenes, der han skulle bruke utstyret. Det var også med på å gjøre mannens fengselsstraff lengre. Men det var ikke planlagt nok til å kalle det et grovt tyveri, mente dommerne. De stjålne gjenstandene lå åpent tilgjengelig på arbeidsplassen der mannen hadde jobbet, og da krevde det ikke mye planlegging for å stjele dem.

Forsinket sykehjem

Retten skjerpet også mannens straff fordi tyveriet var et tillitsbrudd mellom mannen og hans arbeidsgiver - og fordi det forsinket sykehjemsarbeidet i Nordfjordeid.