Teltbruken skal gjennomføres som et kunstprosjekt, og man planlegger å la forskjellige kunstnere dekorere hvert telt.

- Det er ment at kunsterne kan velge farge på teltene, for å så lage egne mønster på dem, forteller Hilde Methi. Mobile Kultur Byrå startet arbeidet med dette teltprosjektet i 2011, men har nå tatt det frem igjen, etter å ha fått organisert ting, samt fått støtte fra BarentsKult og KORO (Kunst i Offentlig Rom).

Kommunesamarbeid

Methi har sendt en forespørsel til kommunen der hun påpeker at det er naturlig at kommunen står som eier av teltene, men at torgselgerne har fortrinnsrett til å bruke dem. Hun ber også om kommunen kan bidra med nedrigging, oppbevaring og frakting av teltene. Torsdag i forrige uke, kom det et svar fra fungerende rådmann, Nina B. Øvergaard. Der går det frem at kommunen ikke har lagringsplass eller resurser til å kunne bidra mer enn det gjøres idag når det gjelder den russiske torghandelen. Skal kommunen kunne bidra med mer, må det sendes en formell henvendelse til kommunen og saken må dermed opp til politisk behandling. Kommunen lar i dag torghandlerne benytte torget gratis, samt kjører ut bordene som benyttes.

- Jeg har allerede sendt en formell henvendelse på svaret. Jeg tror ikke at dette blir å koste så mye for kommunen, og jeg tror ikke det blir noe ekstra jobb for dem heller, sier Methi. Hun har også planer om å kjøpe inn sammenleggbare bord, samt bordtraller til torghandlerne.

- Kommunen har vært positiv hele veien, så jeg har store forhåpninger om at dette skal kunne ordne seg, tilføyer hun.

Symbolsk

Det er alt kjøpt inn et telt som er blitt testet ut av torghandlerne. Det er snakk om såkalte Quick up-telt i størrelsen tre ganger tre meter som er robuste og gode.

- Vi prøvde dem ut og selgerne er veldig med på å få opp slike telt, forteller hun. Det er meningen at de skal betale en liten sum for å få benytte seg av dem.

- Vi i Mobile Kultur Byrå, ser på torghandlerne mer som en kulturell, fremfor kommersiell virksomhet. De skaper liv på et torg som vanligvis er ganske dødt, poengterer hun. Hvert mønster vil oppleves som et individuelt arbeid som nærmest må iscenesette seg selv. Kunsten vil ta plass i hjertet av byen og følge torgkonenes sekvenser. Når de er tilstede, er kunsten til stede. Når de drar, forsvinner også kunsten ut av syne. Mobile Kultur Byrå, er et prosjekt som har jobbet opp mot torghandlerne i flere år.