– Se her. Hvis dere tar tak i ballen med innsiden av foten, får dere mer kontroll. Om foten går rett ned, kan dere skrape borti banen, forklarer Jack Salvatore.

De unge fotballspillerne rundt ham har kommet til Barentshallen fra hele kommunen for å forbedre fotballteknikken sin i høstferien. Etter en videre forklaring, settes de mot hverandre i kamp for å prøve ut ferdighetene.

Vi er innom på den siste dagen av en fire dager lang fotballskole. Kirkenes IF inviterte Stoke FC til et arrangement der barn og ungdom var invitert uansett klubb. Jørn André Tysdal, leder for barne- og ungdomsavdelingen i KIF, forteller at det til og med kom noen fra Alta.

Framstøt

Salvatore er vant til variasjon i elevtroppen. Han er internasjonal hovedtrener i den engelske klubben, som har gjort et framstøt for å gjøre seg populære rundt om i verden.

– Vi ønsker å bli så populære som Manchester City, Arsenal og så videre. Håpet er at ungene rundt om vil se på Stoke City FC på TV i stedet for Liverpool, forteller han.

Det begynte med en håndfull turer rundt om. I år har de så langt vært på 14 treningsleire.

– Dette året har vi vært i seks land så langt: Litauen, Estland, Lanzarote, USA, Finland, og dette er vår tredje tur til Norge, sier Salvatore.

Barna og ungdommen i Sør-Varanger får dermed samme treningsopplegg som de i Stoke. Hver dag har gått til forskjellige deler av teknikken. På avslutningsdagen dreier det seg om, nettopp, avslutning – de siste sekundene før målscoring.

– Spillerne her er veldig direkte i forhold til for eksempel Lanzarote, der de spiller spansk fotball og liker å beholde ballen. Her er de gode til å gripe sjansene, mener Stoke-treneren.

Blant de yngre fotballelevene dreier treningen seg om å få sentret en ball, for så å sette den i mål uten å berøre den mer enn to ganger. Det blir fort småkaotisk med mange barn som skyter på to mål, men skuddene sitter.

Årlig

Tysdal i KIF forteller at de satser på å gjøre denne treningen til en årlig begivenhet.

– Det er veldig høy standard på det Stoke leverer. Dette blir det mer av, håper Tysdal.