- Jeg bor og studerer i Danmark og har bare vært hjemme på ferie. Jeg reiser tilbake i dag, så nå må jeg stemme, forteller Katrine Kildemo.

Tok av

Tirsdag formiddag på servicekontoret på rådhuset: Det er kø for å få avlagt stemmer til stortingsvalg og sametingsvalg.
- Folk har kunnet forhåndsstemme siden 1. juli, og noen har gjort det også, men da vi åpnet valglokalet på servicekontoret 12. august, tok det helt av, sier formannskapssekretær Siv Wollmann.

I år er det innført et nytt elektronisk valgsystem. For velgerne betyr det at man bare trenger å ta med ID-kort.

Tilpasset avlukke

- Hvis man skal stemme i sin hjemkommune trenger man bare ID-kort, sier Siv Wollmann. Er man hjemmehørende i en annen kommune eller hvis man skal stemme ved sametingsvalget, må man ha valgkortet med. Disse stemmene skal dessuten legges i konvolutt, som før. Det trenger man ikke om man hører til i Sør-Varanger og vil forhåndsstemme til stortingsvalget.

- Vi prøver også et nytt stemmeavlukke som er tilpasset for rullestolbrukere, og det er allerede prøvd og godkjent av velgere, legger Wollmann til.

Elgjakt og utenlands

- Jeg synes det er interessant å følge med i debattene og valgkampen, og har brukt å stemme på valgdagen, men i år må jeg forhåndsstemme siden jeg bor utenlands, sier Katrine Kildemo.

Hun legger til at hun har bestemt seg for hva hun skal stemme for lenge siden og tviler på at valgkampen ville endret på det uansett.

- Derfor føles det helt greit å forhåndsstemme, sier hun.

Andre grunner til å forhåndsstemme som nevnes blant de som stod i kø var elgjakt, ferie og reiser.

6. september

- Pågangen for å stemme har vært enorm. I alle fall virker det sånn, i løpet av ei uke har det vært over 150 som har stemt, det har vært jevn pågang hver dag. Fra neste fredag og fram til fredagen etter kan folk stemme på Amfi-senteret. Der vil det også være åpent på lørdagen. Fredag 6. september er siste dag man kan forhåndsstemme. Valgdagen er mandag 9. september, opplyser Siv Wollmann.