«Fommel & Fjas» er omgitt av flere skapninger; Elefanten, Frosken, Isbjørnen, Mauren og Sjiraffen. En dag finner Fommel en ørepynt, og de to kråkene mener bestemt at det må være Elefanten sin. De gir seg i vei på leting etter Elefanten. Hvor vanskelig kan det være? Ikke så lett, skal det vise seg. Fjas kan ikke fly og Fommel har høydeskrekk. Da kan de være fint å spørre seg fram.

- Bokas overordnede tema er vennskap, hjelpsomhet og samhold, sier Linda.

Finnmark

Forfatteren, som bor i Lofoten, har bakgrunn fra Finnmark, blant annet fra Kirkenes der hun bodde fra 1975 til 1978. Hun er født i Alta, og kom til Kirkenes da hun var elleve år.

- Tiden i Kirkenes ser jeg tilbake på med glede. Jeg gikk i en flott klasse, med godt miljø. Noen av mine medelever har jeg fremdeles kontakt med. På fritiden brukte jeg biblioteket mye, og var også med i skolemusikken en tid. Ungdomsklubben på Malmklang var et godt tilbud. Vi flyttet til Lofoten i 1978, da jeg var 14, og selv om jeg bodde kun tre år i Kirkenes, satte disse årene spor. Jeg kan for eksempel huske det store bildet, «Grenselandet», som hang på det gamle politikammeret. Kunstneren, Kaare Espolin Johnson, dekorerte politikammeret med dette bildet i 1964, året jeg ble født. Mange år senere skrev jeg bok om Espolin, og hadde da en link til «Grenselandet», fordi jeg hadde sett bildet med egne øyne, da jeg var barn.

Avisselger

Linda har også andre minner fra Kirkenes.

- Jeg og flere andre solgte Sør-Varanger Avis om lørdagene, med en brukbar fortjeneste, dersom man var flink. Det var å ringe på dørene hos folk i de rodene man fikk tildelt. Jeg kan ennå huske lukten av fersk trykksverte.

Linda har tidligere gitt ut tolv bøker, de aller fleste for barn. Men dette er første gang hun skriver for de aller yngste. Hun mener det er viktig å anerkjenne de yngste barnas humor, og boka om Fommel og Fjas er hennes bidrag.

- Jeg hadde lyst til å utfordre meg selv. Skrive en morsom, liten fortelling og bruke humor som virkemiddel. Jeg har samarbeidet med en meget dyktig, ung mann, som også min nevø, Alexander Harr Lillevik. Han er utdannet ved Kunst- og designhøgskolen i Bergen, og tok utfordringen på strak arm. Vi har hatt et utmerket samarbeid, og fått bekreftet at vi har samme sans for humor, og det er morsomt.

Lite forlag

Boka gis ut av Lillevik formidling i Narvik.

- Det er et enmannsforlag, altså så lite som det er mulig å få det, og det drives av min bror, Ole Greger. Aldeles ikke et konsern med millioner i ryggen, med andre ord. Men vi har valgt å gjøre det slik. Da har vi kontroll på produksjonen fra første tanke til ferdig produkt. Utfordringen kan være å nå ut til målgruppene, som barnehager og foreldre. Men vi håper likevel at folk finner oss på internett og Facebook, og at en utgivelse i mindre skala på den måten er levedyktig, avslutter Linda.«