Høyre og FrP hadde rigget seg sammen til fest på Scandic hotell i Kirkenes. I ett blålyst rom like ved "Stoltenbergsalen", klirret det lett i champagneglassene før den første valgprognosen kom. Stemningen var lettere nervøs. Alle så opp mot skjermen. Det var både neglebiting og svettedråper. Så kom resultatet. Jubelbrølet.

Forsvarte fortet
Det ljomet gjennom hotellkorridorene. Erna fikk fortsette i 4 nye år. Den umiddelbare reaksjonen fra begge de blå partigruppene var glede og tilfredshet. Til tross for en tilbakegang i Sør-Varanger, Høyre ned 5,3 prosent og FrP ned 1,9 prosent, var regjeringsmakten sikret og de blå mandatene i Finnmark forsvart.

Leder i Sør-Varanger Høyre Eilif Johannesen kunne raskt konstatere seieren.
- Vi har forsvart fortet vårt. Vi hadde regnet med en tilbakegang fra forrige stortingsvalg lokalt, men for oss er dette likevel en valgseier. Vi gleder oss over tallene og ser frem til 4 nye år under Erna som statsminister, sa Johannesen like etter den første prognosen.

Folketomt hos AP
Kontrasten var stor til Arbeiderpartiets valgvake på den tidligere fotballpuben på Ritz i Kirkenes. Partiet hadde nettopp levert sitt dårligste valgresultat i kommunen på over 16 år. Her var til og med dørene opp til valgvaken lukket for folk.

Det hele kunne minne om en samling av fotballfans, som nettopp hadde sett det norske fotballandslaget i aksjon. Det var folketomt. Og ikke engang ordfører Rune Rafaelsen var å se i de mørke krokene, da klokka så vidt var passert ti på kvelden.

Leder i Sør-Varanger Arbeiderparti, Odne Harald Stunes, var tydelig skuffet.
- Nå er det bare å brette opp ermene og starte med blanke ark i morgen. Dette har en vært en skuffende valgkamp for oss. Vi har ikke fått frem hvilket alternativ vi representerte. Hele partiorganisasjonen har gått på en smell, fra ledelsen og helt ned til oss på lokalplan. Jeg vil ikke engang tenke på hva som skjer med kommunebudsjettene og regionsreformen fremover, sa en svært fattet Stunes.

Lystigere stemning
Straks lystigere var valgvaken hos SV. Dette til tross for at det tidlig på kvelden ble kjent at de mistet sitt ene mandat i Finnmark. Partiet hadde som de fleste seierherrer (merk. her overvekt av kvinner) samlet seg på Scandic.

Lokalpartiet kunne si seg godt fornøyd med valgkampen de hadde levert. Og det hadde de all grunn til. SV gikk opp hele 3,9 prosentpoeng fra sist stortingsvalg i kommunen.

Leder i Sør-Varanger SV, Elin Mathisen, lot seg ikke deppe.
- Vi er svært godt fornøyd med vårt eget valgresultat, til tross for at det ikke ble nytt regjeringsflertall. Audun Lysbakken har vært en tydelig partileder og vår lokale Kirsti Bergstø har stått på i hele valgkampen. Det viser at tydelighet i politikken er noe som fenger velgerne, kunne Mathisen oppsummere.

Øvrige lokalpartier hadde ingen organiserte valgvaker.