Leder i idrettslaget, Oddleif Wara, understreker at inntektene fra messa er et være eller ikke være for klubben.

- Mange benytter seg av idrettshuset. Å drifte dette samlingsstedet er ikke billig. Her er det høy aktivitet, sier han.

Messa avsluttet med loddtrekning søndag middag. Den gjeveste premien, ei lafta badstue. Den heldige vineren ble Tine Bakken fra Jarfjord.

Jula begynner med messa

Wara er imponert over den dugnadsinsatsen som de omlag 140 medlemmer, smått som stort, nedlegger.

- Makan til dugnad trur jeg ikke en finner andre plasser. Vi opplever det som sosialt og morsom. Tilbygget som huser utstillerne på messa ble satt opp av medlemmene og var et enormt dugnads prosjekt, forteller han.

Komiteemedlemmer Finn Johannessen og Kari Stenbakk sier at det er tredje året messa holder til på idrettshuset. Før holdt de til i Laftehallen. Her passer det bedre, understreker de.

- Folk trives på messa. Mange utstillere kommer igjen hvert år. I fjor var det mange som meldte seg på. Vi måtte lage en reserveliste. Inntektene våre går til aktiviteter for voksne og unge hele året, opplyser de.

- Mange kommer nok hit for å treffe folk. Det virker som at folk er sluttet å gå på besøk til hverandre, som før. Her oppe sier mange at jula begynner med denne messa.

God ullkvalitet

Anita Jørgensen forteller at hun har besøkt messa de fem-seks siste årene.

- Og nå vil jeg si at jeg bare må hit opp hvert år, sier hun.

I år har hun kjøpt sauskinnn til seg selv og masse julegaver. Jeg er glad i strikkeprodukter og kjøpte sokker, votter, strikkejakke.

Selger Ingunn Derås forteller at garnet i strikkeproduktene de bruker heter Alpakka og er det beste husflidgarnet.

- Vi selger mye ullvarer. De er noe dyrere på grunn av kvaliteten, men folk vil ha kvalitet, sier hun.

Produkter av helved

Pasvikværingen Thorvald Brochs (75) er en av gjengangerne. Han stiller ut sine trevarer. I år går det i boller og kakefat. Noen boller som er gammel til års. Han viser fram den eldste.

- En slik en solgte jeg i sted, og det er nesten så jeg angrer på det. Treet er mange hundre år gammelt. Å finne en slik rikulebolle er et engangstilfelle. Denne bollen råtner aldri fordi den inneholder naturlig impregnering av tjære.

Tid tar det også å få til kakefatene. Treet hentes fra skogen, først skal den tørke, så grovdreie, deretter tørke igjen og tilsutt findreie. Dette er helved fra Pasvikskogen, ekte produkter, sier 75-åringen.

- Jeg har holdt på i 30 år og regner med å holde på i ti år til, sier veteranen.

Nisseansikt lagd for hånd

De berømte nissene til Laila Mikkelsen fra Stonga har også gått igjen på messa i mange år. Hun forteller at en må være allsidig håndverker for å få til disse julenissene.

- Alt er lagd for hånd. Mange trur det kanksje ikke, men hodet til nissene er håndmodellert av leire. Ser du godt etter, ser du at ansiktene er forskjellig. Ingen er helt like. Teknikken og kompetansen er ervervet over 18-20 år, og her er det snakk om mye trening, sier hun. Det er artig og sosialt å få være med på messa. Jeg kommer nok til å holde på så lenge jeg synes det er gøy. Det er som med laksefiskerne, det er ikke lett å stoppe interessen, sier Mikkelsen.