Bjørn Egil Nilsen ble ansatt i brannvesenet i Kirkenes i 1974. Da hadde han allerede hatt noen sommerjobber der, og likte seg.
– Det så ut som et bra og interessant yrke, og miljøet var veldig bra, sier han.

Arbeidsmiljø

40 år senere er det kake på spiserommet på brannstasjonen og Bjørn Egil Nilsen forbereder seg til pensjonisttilværelsen. Det er fliring og historier rundt bordet. Det gode miljøet er det samme.

– Ellers hadde man vel ikke jobbet her i 40 år? Jeg har trivdes utrolig godt. Det har vært noen oppturer og nedturer for brannvesenet gjennom årene, men gode arbeidskamerater har det alltid vært her, sier Nilsen.

Nære på

Mens brannsjef Edgar Jensen, som har vært ansatt i 45 år, 20 av dem som brannsjef, valgte å ta ferie, har Nilsen i år gitt avkall på ferien, han skal jo ha nok fri i tida framover, sier han.
– Selv om jeg har stortrivdes, var det på tide å bli pensjonist, men jeg har det ikke travelt heller. Men jeg har overlevd fem brannsjefer, det får holde, legger han til og ler.

Det var faktisk nære på for begge for to år siden. Både Nilsen og Jensen hadde akkurat gått ut av lagerbygningen da taket kollapset. Man blir stadig minnet på at å være brannmann er ingen lek.

Sikkerhet

– Det er mange regler nå, ikke minst for vår egen sikkerhet. Da jeg begynte, trengte man bare sertifikat, så kunne man kjøre store brannbiler i full fart på utrykning. Bilene var til og med registrert som motorredskap, så det var nesten ingen regler som gjaldt. Nå må man ta blålyslappen og fornye tillatelsen med jevne mellomrom, forteller Nilsen. De siste ti årene har han jobbet med forebyggende, det handler blant annet om branntilsyn og feiing. Og takstigene til folks private boliger. Også der gjelder sikkerhet først.

– Det er arbeidstilsynet som har gitt oss disse påleggene, stigen skal være fastmontert. Er stigen bare hektet over taket og den er bittelitt skjev, kan den vippe av takryggen når vi klatrer opp. Vi får høre en del om hvordan det var før, men reglene må følges, sier Nilsen.

Brannmann Sam

– Men jeg må si jeg har bare blitt tatt godt imot når jeg kommer på tilsyn. Jeg har vel vært inne i hvert eneste hus her i kommunen pluss i Berlevåg, som vi har hatt ansvar for de siste årene. Og ofte er det unger som synes det er fryktelig spennende å få «Brannmann Sam» på besøk, ler han.

– Det er jo folk sin egen sikkerhet det handler om, og det forstår jo folk, så det blir alltid hyggelige besøk, legger han til.

Turisthotellet

Gjennom årene er det noen opplevelser som har brent seg fast. Brannen i Turisthotellet, blant annet.
– Vi kjente brentlukta ned til brannstasjonen og rykket ut med alt vi hadde. I begynnelsen var det temmelig kaotisk og uoversiktlig, for hotellet var jo egentlig stengt, men noen bodde der i jula likevel, og vi måtte få oversikt over dem, forteller Nilsen.

– Og da vi åpnet døra inn til restauranten, ble det full overtenning der inne og vi mistet kontrollen. I tillegg måtte vi inn på rommet til en av flygerne som bodde der for å berge noen viktige papirer, legger han til.

Bussulykken

Han husker også den første store trålerbrannen da det russiske mannskapet løp rundt og ikke lot seg berge fordi de selv forsøkte å redde saker fra båten, og han husker bussulykken ved Strømmen bro godt.

– Da ble det slått full katastrofealarm. Da vi kom dit lå bussen på siden på det ene brokaret, det hadde hindret dem i å havne i sjøen. Det var også temmelig uoversiktlig i begynnelsen med passasjerer i sjokk som prøvde å berge bagasje fra bussen. Man hadde kanskje handlet irrasjonelt selv, hvis man hadde havnet i samme situasjon, hvem vet, sier Nilsen.

Omorgansiering

Men ikke alle store saker har handlet om slokking av branner. Utredninger om hvordan brannvesenet skal fungere, hvor mange som skal være på vakt eller hjemme er en gjenganger.

– Og en periode kjørte vi også ambulanse. Vi overtok både drifta og fagfolk fra hjelpekorpset. Så mistet vi den tjenesten, og noen ansatte måtte også gå. Det gikk jo ikke så bra for de nye driverne, men nå har vi heldigvis den idelle drifta av ambulansen, sier Nilsen.

Han ser også med skepsis på planer om å bygge i høyda.
– Vi har jo for eksempel ikke stigebil, noe vi absolutt skulle hatt, i alle fall hvis det blir flere høye bygg, sier han.

Overraskelse

Edgar Jensen hadde avskjedsfest på brannstasjonen før helga og karene på stasjonen hadde sørget for at Henry Håkonsen hadde laget en personlig invitasjon til pensjonistforeningen til både han og Nilsen. I tillegg har varabrannsjef Kjetil Presterud også meldt overgang fra jobben i Kirkenes. Dermed ble det trippel avskjedsfeiring.
Edgar Jensen forteller at han har hatt ei festlig helg med mange gode venner og familie.
– Jeg så for meg at vi skulle feire litt med den nærmeste familien, men jeg fikk overraskelsesselskap med 24 personer fra nær og fjern, helt fra Sverige kom et vennepar for å feire meg. Det må jeg si at jeg satte stor pris på, forteller Jensen.

Ingen store planer

– Tenk, 18. oktober 1969, sier Edgar Jensen.
– Men det har vært fantastiske år.
Han forteller at han har vært med på mye, både utfordringer og prosesser om brannvaktas eksistens, men sier det samme som Nilsen, arbeidsmiljøet har vært enestående.

– Jeg har vært veldig heldig som har fått ha en så god arbeidsplass, men etter helgas festligheter føler jeg at jeg er klar til å bli pensjonist, ler Jensen.

Ingen av de to har konkrete planer for pensjonisttilværelsen, de skal begge dyrke hobbyer litt mer og først og fremst ta det helt rolig og se tiden an.
– Det er noen utfordringer i forhold til at vi er tre som slutter samtidig, både brannsjef og varabrannsjef, så jeg skal være tilgjengelig et par uker etter ferien, men så skal jeg begynne pensjonisttilværelsen på ordentlig, sier Edgar Jensen.