Karin Danielsen og Ann Kristin Røsok Arnljot fra Soroptimistforeningen forteller at Karin Johnsen over lengre tid har gjort en kjempejobb for å hjelpe fattige russere på andre siden av grensa, hovedsakelig i Nikel og Zapolarny. Soroptimist Norway har omlag 1800 medlemmer fordelt på 63 klubber over hele landet og arbeider for å bedre livssituasjonen for kvinner og jenter både lokalt, nasjonalt og internasjonalt. Foreningen har også merket seg billakklæring Linn Sotkajærvi som nådde høyt opp i konkurransen Artic Skils i et tradisjonelt mannsdominert yrke. Så da var det duket for feiring med kaker og mange flotte ord om flinke jenter.

Stort behov for hjelp

Karin Johnsen har i sju år forsynt russiske familier med mat og klær og annet nødvendig utstyr. I følge henne selv har hun sikkert fraktet over 1000 sekker til trengende på russisk side.

- Det startet med at jeg traff ei russisk jente som fortalte om stor fattigdom på russisk side. Så ville jeg ikke lenger sitte hjemme og stirre på TV, men gjøre noe meningsfyllt, forteller Karin Johnsen. Spesielt da flyktningestrømmen toppet seg i fjor vinter under ekstrem kulde, var det mange som fikk stor hjelp av henne.

På Facebook har hun opprettet en egen lukket hjemmeside for jenter som heter «Kvinner hjelper i grensland». Gjennom denne opplyser hun om hva hun trenger av utstyr og mat.

Hun berømmer befolkningen i Sør Varanger for sin giverglede.

- Folk i Sør Varanger er helt fantastiske, sier hun og legger til at det også kommer pakker fra hele Norge.

Leverer på døra

Karin reiser nesten hver uke til Nikel og Zaporlarny og leverer direkte hjem til folk på døra. Av russiske venner og myndighetene får hun informasjon av hvem som har behov for hjelp. Mange av de fattige er noe stolte og ikke særlig villig til å inrømme at de mangler både klær og mat. Jeg har hørt om russerere som har dødd på grunn av sult.

- Det er mange gamle russere som ikke har penger til overs når all pensjon går til husleien, forteller hun.

Pakker kommer fra mange hold.

- En gang kom det en hel palle med klær fra ei annen jentegruppe som holder til i Dyfjord og kaller seg for De ville bak fjellet. På fraktbrevet stod det: «Til Kvinne ved grensen fra De ville bak fjellet.» Morsomt, synes jeg.

Personlige kontakter

- Det unike med innsatsen til Karin Johnsen er at hun har personlige kontakter like over grensa som hun får informasjon fra om behovet for hjelp. Her dreier det seg ikke om noen organisasjon. Karin gir hjelpen direkte til de har behov. Innsatsen hennes blir ikke mindre imponerende på bakgrunn av hun ikke har sertifikat og er avhengig av å få sitte på venner og bekjente som skal ta seg en tur over grensa, forteller Karin Danielsen

- Ofte setter jeg pakkene utenfor døra til de jeg vet har behov for støtte. Der er ikke alle som liker å inrømme at de er fattige og trenger hjelp, sier Karin.

Tre jenter i bilfirmaet

Soroptimistforeningen er også glad for at stadig flere jenter tør å velge tradisjonelle mannsyrker, slik som Linn Sotkajærvi har gjort. Hun er lærling på Sør-Varanger Bilteknikk AS på Hesseng. Som mentor har hun Lena Paulsen med fagbrev i billakkering. I tillegg er Helena Pettersen lærling i bilmekaniker faget på bedriften.