– KrFs landsstyre har gitt et tydelig råd til stortingsgruppa i KrF. Landsstyret har uttrykt at de ikke har tillit til den sittende justisministeren. Og de ber Erna Solberg om å ta grep, så vi unngår å få en mistillitssituasjon i Stortinget i morgen, sa partileder Hareide etter mandagens møte.

– KrFs landsstyre har også gitt stortingsgruppen mandat og tillit til å håndtere saken som vil komme i Stortinget i morgen. Jeg kommer ikke til å kommentere denne saken videre før jeg går på Stortingets talerstol i morgen, sa Hareide før han forsvant inn i en heis på Stortinget.

Diskuterte lenge

En hardt presset KrF-leder kom med sin uttalelse etter et drøyt fire timer langt landsstyremøte som ble etterfulgt av et kort møte i KrFs stortingsgruppe.

Rødts mistillitsforslag mot justisminister Sylvi Listhaug skal behandles i Stortinget tirsdag formiddag. Ap, Sp, SV og MDG støtter forslaget.

Bråket startet etter at Listhaug la ut en post på sin Facebook-side 9. februar, der hun anklaget Arbeiderpartiet for å være mer opptatt av å beskytte terroristenes rettssikkerhet enn nasjonens sikkerhet.

Rødt: Solidav KrF

Rødts nestleder Marie Sneve Martinussen berømmer KrF for å følge resten av opposisjonen og erklære mistillit til justisminister Sylvi Listhaug (Frp).

Det var Rødt som i forrige uke fremmet mistillitsforslag mot Listhaug. Etter at KrF mandag ettermiddag besluttet at de støtter forslaget, står nå en samlet opposisjon bak forslaget.

– Jeg synes det er solid av KrF å tørre å stå imot det presset statsministeren har forsøkt å legge på dem. Det har åpenbart en vanskelig avgjørelse, sier Martinussen til NTB.

– Nå har vi fått bekreftet at Stortingets flertall ikke har tillit til Listhaug som minister. Dette er en kraftfull markering av at det går en grense, og vi mener det samsvarer med synet på Listhaug i opinionen, sier Martinussen.

Hun håper nå statsminister Erna Solberg (H) tar signalet, og fjerner Listhaug.

– Ellers vil vi være i en situasjon der Solberg er villig til å redde en statsråd som har vært illojal og nærmest latterliggjort henne, mener Martinussen.

Støre står ved mistilliten

Posten ble slettet etter fem dager fordi Listhaug ikke hadde rett til å bruke bildet hun hadde lagt ut.

Opposisjonen har også vært sterkt kritisk til Listhaugs unnskyldninger, og Hareide fastholdt mandag at unnskyldningen nærmest måtte hales ut av henne i Stortinget sist uke.

Ap-leder Jonas Gahr Støre sier han vil stå ved mistillitsforslaget mot justisminister Sylvi Listhaug.

– Hvilke konklusjoner Erna Solberg trekker av vårt mistillitsforslag er opp til henne, sier Støre mandag ettermiddag.

Lysbakken fornøyd

SVs partileder Audun Lysbakken er fornøyd med at landsstyret i KrF har sagt klart ifra at de ikke har tillit til justisminister Sylvi Listhaug (Frp).

– Det er bra at KrF har gjort det klart at de, i likhet med SV og de andre opposisjonspartiene, ikke har tillit til justisminister Sylvi Listhaug, sier Lysbakken.

Han presiserer at dette for SV handler om at de ikke har tillit til en statsråd som bidrar til å nøre opp under konspirasjonsteorier og hatefulle ytringer.

– Det blir nå opp til Høyre og Venstre om de i morgen velger å slå ring om Sylvi Listhaug og Frp, sier Lysbakken.