– Onsdag hadde vi det høyeste antallet asylsøkere vi har hatt noen gang, med 73 personer som kom over grensa, forteller fungerende politimester Trond Eirik Nilsen.

Det er langt over det Utlendingsdirektoratet (UDI) hadde ventet per dag da flyktningstrømmen begynte, og det satte skikkelig press på kapasiteten.

– Vi klarte å få de inn og lagt for natta med et nødskrik. De ble lagt på Fjellhallen, på Svanhovd, på hotellene i byen, og på Neiden Transitt så lenge. Alt var tatt i bruk, sier han.

Ordfører Cecilie Hansen har gått ut og kritisert UDI for at de ikke får asylsøkerne ut av kommunen. Her skal de nemlig bare bli til de er registrert og har plass på et asylmottak utenfor kommunen. Det har gått tregt.

150-200 ut

Torsdag kunne imidlertid regiondirektør Bjørn Fridfeldt i Utlendingsdirektoratet komme med godt nytt: Det er satt opp 500 nyinnkjøpte asylmottakplasser rundt om i Nordland og Troms. De er øremerket asylsøkere som har kommet over Storskog.

– Så nå håper vi at situasjonen i Sør-Varanger kan bedre seg. Om ikke logistikken sprekker, skal vi nå få flere ut, sier Fridfeldt.

– Nå skal vi prøve å få 150-200 personer ut av Sør-Varanger på fredag, om politiet får ordnet transport, forteller han.

Fungerende politimester Nilsen forteller at det jobbes med en løsning, men per fredag formiddag er ikke den helt klar ennå.

– Sannsynligvis får vi folk av gårde med fly lørdag, sier han da.

Snart 1000

Å få ut 150-200 asylsøkere er merkbart, men det er langt fra slutten. Fridfeldt regner at det var mellom 450 og 500 asylsøkere rundt om i Sør-Varanger per torsdag. Og det kommer stadig flere.

Fram til grensa stengte på onsdag, hadde det kommet inn totalt 872 asylsøkere dette året, ifølge Fridfeldt. 12 til kom på torsdag, og politiet ventet 50-60 på fredag.

Det tallet viste seg etter hvert å være hele 100 personer, som er enda en ny rekord.

Flere asylsøkere har måttet være i transittmottaket i Fjellhallen lengre enn de fire dagene kommunen satte som en grense for hver asylsøker.

Asylsøkerne på hotellene er for det meste de som ikke har fått plass i Fjellhallen, mens de som er ferdig registrert egentlig skal bli sendt til avlastingstransitt i Neiden eller på Barents Frokosthotell. Men alt er fullstappet.

– Det er mye større netto inngang av asylsøkere enn vi kan ekspedere ut. Det gjelder alle instanser her. Vi må finne en løsning som er mer robust, sier Nilsen.

– Jeg vet at det jobbes sentralt med dette i både UDI, Politidirektoratet og Politiets utlendingsenhet, legger han til.
Fridfeldt nevner at det har vært ekstremt krevende å skaffe de 500 asylmottaksplassene på kort varsel.

Flere utvidelser

Samtidig er det satt i gang tiltak flere steder. Det snakkes om et transittmottak i Råde kommune, ifølge Nilsen. Nettstedet iFinnmark forteller at det også diskuteres opprettelse av transittmottak i Hammerfest. NRK melder om at Oscarsgata mottak i Vadsø tenker på å utvide fra 305 til 400 plasser, og at det opprettes transittplasser i Nesseby.

Helga Pedersen (Ap) har gått ut med et forslag fra Arbeiderpartiet, Sosialistisk Venstreparti og Senterpartiet om å bevilge to millioner kroner til Sør-Varanger kommune, for å hjelpe på situasjonen. De foreslår i tillegg å styrke kommunene som har asylmottak med 50 millioner kroner til sammen, skriver NRK.