– Dette er jo trist. Vi er vant til at det står blomster i Gågata. Sommeren er så kort her, så blomstene lyser opp. Men vi vet jo at kommunen har dårlig økonomi, så det er vel det som er grunnen, sier Eva Henriksen.

– Forskjønning av omgivelsene øker trivselen. Ikke bare for turistene, men også for oss som bor her, sier Rigmor Øien Guvåg.

– Og så er det dette med å gi ungdom arbeidsplasser og jobbmuligheter. De som har lyst til å arbeide og tjene penger, bør få muligheten til det, mener hun.

Helt nakent er det likevel ikke i Kirkenes: Eva Øien Guvåg roser velforeningen Haganes Vel, som har plassert ut blomster.

– De gjør mye for forskjønnelsen av byen, sier hun.

Mer forfall

Fra 1. januar 2013 ble sommervikarjobbene innen park og idrett lagt under det kommunale foretaket Barentshallene.
I år har ikke Barentshallene hatt råd til å ta inn sommervikarer, forteller daglig leder Audun Andersen.

– Vi hadde noen i fjor, men også da var det færre sommervikarer enn tidligere år. Denne sommeren er vi på null, sier han.

Mens Barentshallene tidligere år har hatt opp til 20 sommervikarer i sving, med engasjement av ulik lengde fordelt utover sommeren, var det maksimalt fire sommervikarer i fjor –og altså ingen i år.
Dette er absolutt en stor nedgang, forteller Andersen.

– Jeg har forståelse for at kommunen har en anstrengt økonomi, men det er synd for forskjønnelsen av Sør-Varanger. Det blir enda mer forfall enn det allerede er, sier han.

Må prioritere bort områder

Barentshallene sliter med å få tatt gressklippingen, og har måttet prioritere områder bort. Blomsterplantingen har de også måttet redusere kraftig i år.

- Det skjæres ned overalt, forteller Andersen. Det blir bare lengre gress og mindre tid.