- Vi hadde en patrulje i nærområdet som oppdaget det de trodde var en røyksky. De kjørte for å undersøke og oppdaget huset som brant. De stoppet bilen, hoppet ut og oppdaget kvinnen som lå i inngangsdøra til huset, forteller Schulzki. Han er 3. befal i 3. tropp på Pasvik grensestasjon og hadde vakt.

Reddet ut

- Den ene av de to på patrulje kalte så opp vår operasjonssentral, mens den andre halte kvinnen bort fra røyken og brannen. Jeg ble kalt opp og fikk vite hva som hadde skjedd, tok med meg fire mannskaper til og dro rett avgårde. De to på stedet hadde tatt kontroll over situasjonen. Den ene hadde funnet kvinnens telefon og ringt etter ambulanse mens den andre drev redningsarbeid, forteller Schulzki.

Brant fort

Politiet forteller at de fikk melding fra kvinnens telefon klokka 03.50 og sendte alle nødetatene til stedet. Da de kom fram var boligen overtent. Kvinnen ble sendt av gårde med ambulanse og Helse Finnmark meldte senere at hun hadde moderate skader, men var stabil.

Dermed kan det hende at de snarrådige grensevaktene reddet kvinnens liv.

- Det kan jeg ikke uttale meg om, men jeg er glad vi slapp å finne det ut, sier Schulzki.

Han legger til at det er første gang han ser en boligbrann.

- Huset ble utrolig fort overtent, det var overraskende å se hvor fort det brant, sier han.

Tekniske undersøkelser.

Politiet har ingen opplysninger om mulige brannårsaker, men vil gjøre tekniske undersøkelser i branntomta. Mandag hadde politiet ingenting nytt å melde i saken.