• AURORA: Trakk ikke så mye publikum. Foto: Håvard Mækelæ
  • TREKKPLASTER: Det skal mye til å trekke like mye folk som Åge Aleksandersen. Foto: Yngve Grønvik
  • SUKSESS: Karpe Diem var en kjempesuksess i fjor. Foto: Yngve Grønvik

- Jeg bommet på et par artister i år. Spesielt var jeg overrasket over at så få kom for å se Kari Bremnes, men også Aurora og Postgirobygget trakk færre folk enn jeg hadde trodd, sier Labahå.

Manglet tusen

- Det er ikke lett å sette sammen en pakke av artister som skal treffe bredt i befolkningen. Det handler også om økonomi og hvilke artister som er tilgjengelige. I fjor hadde vi flaks at Karpe Diem hadde lyst å komme, vi trengte ikke å lokke dem hit med ekstra høyt honorar, sier Labahå.

Totalt var det tusen mennesker for lite på Grenseløsfestivalen i år, noe som utgjør ganske nøyaktig en million kroner.

Innsamling

Tirsdag morgen gikk han ut på Facebook og fortalte om underskuddet, og opprettet konto på nettstedet spleis.no, der folk kan bidra med pengestøtte.

I løpet av de første tre timene kom det inn 6 650 kroner fra 20 givere.

- Det er jo kjempeflott. Det viser at det er noen som virkelig vil at Grenseløsfestivalen skal fortsette å eksistere, sier Labahå.

Ved 15-tida tirsdag hadde summen passert 11.000 kroner. Festivalsjefen håper at mange vil bidra med penger til innsamlingsaksjonen. 

- Selv om det ikke kommer så mye fra hver person, så blir jo mange femtilapper fort litt penger. Og så håper jeg noen bedrifter også vil være med å støtte. Jeg tyr til dette i håp om å redde festivalen, sier Labahå.

Han legger til at pengene ikke skal gå til å lønne ledelsen i festivalen, men til å betale utgifter.

- Det er spesielt kjipt å tenke på ungdommer som har vært med og jobbet for å få inn penger til russeutstyr og så får jeg ikke betalt dem, sier han.

Oktoberfest

- Men hvordan skal vi komme i mål? Det kommer til å bli knalltøft. Den største suksessen i år var oktoberfesten, det kom overraskende mange. Derfor kjører vi på med en til nå i høst, der vet jeg at vi kan få inn 150 000 til 200 000 som vi kan banke ned noe av gjelda med, sier han.

Forhåndssalget har allerede tatt av, halvparten av billettene er solgt, og det er mer enn forhåndssalget til teltet under Grenseløsfestivalen.

Han legger til at han også er i forhandlinger om en ny stor hovedsponsor, et arbeid som startet før årets festival.

Søke støtte

Han har tidligere fått litt støtte fra fylkeskommunen, men håper nå å også få støtte fra Kulturfondet.

- Tidligere var det en ordning som het knutepunktfestivaler, og her i Øst-Finnmark var det Varangerfestivalen som fikk disse øremerkede midlene. Nå er ordningen borte og alle må søke på de samme midlene. Vi oppfyller i år alle kravene som stilles, så jeg har håp om å få fra Kulturfondet, sier han.

Om han skal satse på flere mindre arrangementer for å få inn penger vil han se på når året er omme.

Neste år

- Det må i så fall noe som garantert trekker folk, og stort nok til at det blir overskudd, og det er ikke så enkelt. Dette skal vi vurdere når vi ser resultatene av de andre tingene vi prøver nå, sier han.

- Hvis vi fremdeles eksisterer neste år, må vi gjøre det som vi kanskje burde ha gjort i år, nemlig å kjøre repriser på store artister vi vet trekker mange, artister som Åge Aleksandersen, Karpe Diem og CC Cowboys. Dette er egentlig ikke noe jeg har så lyst til, jeg har jo lyst at det skal være en festival folk kommer til fordi de vet de får kvalitet og oppdager noen nye artister på kjøpet, og at det skal være noe nytt og spennende hvert år. Men i år vant hytta over festivalen og da må jeg kjøre en "best of" til neste år. Da kommer det bare til å bli toppartister hele lørdagen, sier han.