- Det er første gang vi forsøker oss på en mer klassisk russisk julefeiring. I dag kommer ikke Fader Frost og snepiken, for de hører egentlig nyttårsfeiringen til. Nå vil vi heller fokusere på det som skjedde julenatten. forklarer Olga Solhaug.

Trifon-menigheten hadde funnet frem til en fin blanding for julefeiringen i eget hus. Her leses jule-evangeliet og her er religiøse sanger.

Så får ungene planlagt - eller impulsivt - vise frem det de har lyst til. Enten det så er spille på fløyte, lese et dikt, ta en dans eller synge en sang.

De voksne sitter pent og stille og ser på, og gir behørig applaus til de flinke ungene. Kjempemange av dem er fremme på gulvet foran forsamlingen og underholder med det de liker eller kan best.

Lek rundt treet

Etter gangen rundt juletreet følger tradisjonelle juleleker. Som i norske juleleker er de russiske lekene enkle, men de skaper desto større latter hos både store og små. For eksempel da en strikkavott sendes rundt juletreet, og så gjelder det å ikke ha den hos seg i det musikken stanser. Da er det nemlig ut av leken.

Russisklærer Elena Korostel samler så ungene rundt seg og tester hva de har fått med seg av opplesningen i starten på feiringen. Så blir det iskrem til alle, og en kjempestor overraskelse når metropolitt Simon av Murmansk og Montsjegorsk har sørget for at alle ungene får hver sin julepose fylt med godterier.

Fordeler gavene

Det er natt til 7. januar den russiske julefeiringen tar til. Olga Solhaug, som er norskgift og har bodd i Norge i ti år, forteller at de fordeler julegavene på den norske og den russiske jula.

- Julegavene til den russiske jula tar vi om morgenen 7. januar. Så er det feiring med familie og venner, og med god mat. Jeg tror de fleste russere her i Kirkenes feirer både norsk og russisk jul. For første gang hadde vi i år også med oss den norske delen av familien på den ortodokse jula. Ikke av noen spesiell grunn, kanskje bare at vi ikke har tenkt på det tidligere. Vi er jo heldige, som får to julefeiringer, ler Olga Solhaug.