– Alle lag og foreninger i Sør-Varanger, som jo representerer det store frivillige arbeidet som blir gjort, er velkommen til å komme på torget lørdag og vise hva de holder på med, sier Asmyhr.

Inspirasjon

Anledningen er at Frivilligsentralen er 25 år. Istedenfor å lage en fest bare for seg selv, har de invitert alle lag og foreninger i Sør-Varanger til å komme på torget og vise seg fram, og kanskje inspirere andre til å oppdage noe nytt.

– I den anledning har jeg også en liten oppfordring. Vi trenger flere aktivitetsvenner for demenssyke. Det handler om å gå på besøk, spille spill, lese avisa, gå en tur, det er ikke så stort arbeid, men det betyr mye for de det gjelder, sier Sandra Asmyhr.
Sosialt

Hun tror ikke frivilligheten er utdøende, men at det har endret seg.

– Før var det litt mer stas å være med i styre og stell. Nå stiller man gjerne opp, men helst når noen andre har organisert det og man har en konkret oppgave å gjøre, som for eksempel på ryddedager eller andre dugnadsjobber, sier hun.

Men det er mange som stiller opp og de er fordelt i alder fra rundt 30 til 90 år, og noen er veldig aktive.

– Jeg har inntrykk av at de som er veldig aktive, tar seg tid til å stille opp på mye, sier hun.
– Og så er det gjerne når barna har blitt store og det plutselig ikke lenger er skole- eller idrettsdugnader lenger at folk både får tid og lyst til å være med på ting, for det er jo veldig sosialt også, sier hun.

Populært

– Den mest populære aktiviteten i året er Solfesten, da stiller masse folk opp, og blant de faste aktivitetene er språkhjelp og eldrekafe populært, forteller Asmyhr.