Det mye omtaltet grensegjerdet på Storskog, er på det minste bygget én centimeter for nært grensa til Russland. Etter å ha kontrollmålt torsdag må 50 meter av det 250 meter lange gjerdet flyttes.

Justere

- Vi har foretatt nye målinger i dag, og da har vi i samråd med grensekommissæren bestemt at den nederste delen av gjerdet må justeres fra én centimeter på det minste til 15 centimeter på det meste, opplyser kommunikasjonsdirektør i Statsbygg, Hege Njaa Aschim, til VG.

I henhold til grenseavtalen mellom Norge og Russland skal en fire meter bred sone langs hele grenselinjen være uten hindringer. Aschim forklarer hvorfor gjerdet kom for nært slik:

- Det skyldes at det er et ganske ulendt terreng, samtidig som at målelinjene vi hadde ikke har vært eksakte. Men dette får vi til å endre på et par dager, sier Njaa Aschim til VG.

Det omstridte grensegjerdet, som har møtt kritikk både regionalt, nasjonalt og internasjonalt er 250 meter langt og tre meter høyt.

- Uforståelig

- Det er uforståelig for oss hvilken praktisk nødvendighet dette gjerdet vil ha, skriver pressesekretær Maksim Gurov ved Den russiske ambassaden i Oslo til NRK.

Gurov understreker i en epost at Norge er i sin fulle rett til å gjennomføre «all slags arbeid i henhold til eksisterende gjensidige avtaler». Men russiske myndigheter forstår ikke hvorfor Norge nå velger å bygge et 200 meter langt og 3,5 meter høyt sikkerhetsgjerde.

- Vi er sikre på at løsninger av problemer og sikkerhet på grensen blir ivaretatt av den bilaterale avtalen, som er basert på partnernes interesser og saklig dialog, sier Gurov.

4 millioner

Det var The Independent Barents Observer som søndag først meldte at grensekommissæren hadde oppdaget at gjerdet kan ha blitt oppført for nært Russland. Gjerdet hadde i utgangspunktet en kostnad på fire millioner kroner. Det er ikke kjent hvor mye denne justeringen vil koste.