Flyulykken 1. juledag utenfor Sotsji har berørt mange i Russland. 64 av de 92 omkomne er sangere i det verdenskjente Alexandrov-koret. Det ble derfor holdt en minneseremoni for dem i den nye kirka i Nikel.

Samtidig var det en gledens dag for kirkegjengerne i Nikel. Tidligere i desember var kirka klar til bruk, selv om den ikke er helt ferdig, og tirsdagens innvielse av ikonene betyr at det nå kan holdes gudstjenester i kirka.

Den gamle kirka i Nikel brant ned i 2010, og for folk i Nikel var dette mer enn en katastrofe. Ny kirke var nemlig allerede planlagt, penger var samlet inn og materialer kjøpt inn for innsamlede penger. Materialene var lagret i kirkebygget som brant, så dermed stod menigheten uten materialer, uten penger og uten kirke.

I Kirkenes ble det startet kronerulling der Den ortodokse menigheten i Sør-Varanger, Sør-Varanger Menighet, Frelsesarmeen og Sør-Varanger Avis stod bak. Det ble holdt solidaritetskonsert og samlet inn penger. I tillegg ble det gitt penger fra Stein Fiskebecks minnefond og Fiskebeck Holding. Totalt ble det samlet inn over 300 000 kroner og i 2012 ble byggingen satt i gang.

Menigheten i Nikel fikk ingen økonomisk støtte fra den russiske ortodokse kirka sentralt eller industrigiganten Norilsk Nikel. Disse valgte heller å støtte byggingen av det nye klosteret i Petsjenga.

(Alle foto: Tatiana Bazanova)