Mandag var det duket for det årlige «hjemvendt-arrangementet» og 27 unge sør-varangerværinger møtte opp for å la seg sjarmere av det lokale næringslivet.

Bra initiativ

Arrangementet har blitt en årlig begivenhet, men for Siri Amundsen var dette første gangen hun er med på noe sånt.

Hun skal bli siviløkonom og er på førsteåret i mastergraden, og er ikke fremmed for å vende nesen hjemover dersom den rette muligheten dukker opp.

- Jeg vil jobbe med logistikk, og det kan jo bli mange muligheter innen olje og gass, for eksempel, fortalte hun og la til at det føles mer aktuelt å være med på arrangementet nå, som hun nærmer seg slutten på utdannelsen. Espen Koppen studerer til bachelorgrad i politikk og økonomi. Heller ikke han ser mørkt på å reise hjem som ferdig utdannet.

- Det er en mulighet, men det blir ikke med en gang. Jeg har lyst til å ha noen år borte for å samle erfaring, sa han. Samtidig er han klar på at han må kunne bruke utdannelsen.

Begge var imidlertid veldig fornøyd med at det arrangeres en slik kveld i Kirkenes.

Inspirerer

Sjarmoffensiven er et samarbeid mellom Kirkenes næringshage, Barentsinstituttet og Sør-Varanger kommune. De hadde hentet inn flere foredragsholdere som fortalte om sitt virke denne kvelden. Blant dem, Ingrid Valan fra Pikene på broen som har bodd og studert i Oslo, før hun kom tilbake til Kirkenes i juni i år. I et hardt presset arbeidsmarked i Oslo, valgte hun og se ut av storbyen, og kunne ikke si nei da hun fikk et unikt jobbtilbud i den lokale kulturbedriften.

- Det hadde tatt mange år før jeg kunne fått en slik jobb i Oslo. Det er ikke fordi jeg ikke har kompetansen, men det er veldig mange med mye erfaring som søker. Dessuten er det slik at Pikene på broen gjerne vil at folk skal komme tilbake å jobbe her, fortalte hun.

Griseflaks

Som en ekstra gulrot loddet arrangørene ut reise og billett til neste års Kirkeneskonferanse til deltakerne. Det samme gjorde de også i fjor, og da var det informatikkstudenten Arnt-Christian Rist Isaksen som stakk av med premien. Han fikk dermed æren av å foreta årets loddtrekning.

- Kanskje han trekker seg selv, spøkte det fra salen. Og faktisk slo spådommen til. Isaksen trakk seg selv og får reise på Kirkeneskonferanse også neste år. Det ble mye fliring, og folk kunne ikke tro det. Men de var enige om at han hadde vunnet, og ønsket god tur.

- Hehe, dette hadde jeg ikke trodd, men det var veldig interessant i fjor, og jeg hører rykter om at det blir en veldig bra, om ikke bedre konferanse neste år, kommenterte han.