Det er foreslått merkbare kutt i Forsvaret, spesielt heimevernet og hæren, rundt om i landet i det kommende forsvarsbudsjettet. Sør-Varanger ser ikke ut til å rammes hardt av forslagene, men lokale frivillige var likevel med på en nasjonal protestaksjon fredag kveld.

Da ble varder over hele landet påtent - 138 varder totalt, fra nord til sør, ifølge informasjon som aksjonsgruppen "Styrk heimevernet" har lagt ut på Facebook.

Jan Erik Schjøllberg Gjernes og Øyvind Karisari bega seg til fjells rett ved Vestleiren fredag kveld, for å sette fyr på en svær haug vedkubber. Enda en varde ble brent ved Storskog.

- En av de eldste tradisjonene i Norge er å varsle om fiender på tur ved å brenne varder. Slik markerer vi at vi føler at Forsvaret, spesielt hæren og heimevernet, sonderes, sier Gjernes.

Han holdt flammen i gang mellom klokken 19 og 21 fredag kveld, i blåst og regnvær.

- Det er litt symbolsk at denne var i nærheten av Vestleiren, som ble nedlagt som heimevernsbase i 2010, legger han til.

Tremassen som ble brukt til bålet skal ha vært tatt fra det som var den første direktørboligen i Sør-Varanger, ifølge Gjernes.