For andre gang arrangerer Sør-Varanger bibliotek Sommerles, som er en interaktiv lesekonkurranse, der både gode, gammeldagse bøker og internett tas i bruk. I år er det Ugelvik som leder kampanjen. Den skal skape leselyst og gi lærdom til barn fra 1. til 7. trinn på barneskolen.

Hittil i sommer har barna i fylket lest 890 bøker. 18,9 prosent av barneskoleelevene er med i kampanjen; det vil si 1088 av totalt 5752 barn.

– Finnmark stiller veldig godt, akkurat som i fjor. Det er kjempekjekt å se at så mange ønsker å være med og at de er så ivrige, sier Ugelvik.

Totalt har det gjennom kampanjen blitt lest over 3 millioner boksider i Norge hittil i sommer.

– Hvem stjal Mjølner?

Barna registrerer bøker de har lest, og samler slik poeng. Dette kan være bøker lånt på biblioteket, eller bøker fra hjemmet eller andre steder. I tillegg kan barna lese den norrønsk-tematiske historien skrevet av Mari Moen Holsve; «Hvem stjal Mjølner?», og svare på oppgaver knyttet til teksten på nettstedet sommerles.no.

Hver uke blir en ny sekvens av historien lagt ut, og passordet som gir tilgang på teksten henges opp på Sommerles-tavlen på biblioteket og legges ut på Sør-Varanger biblioteks Facebook-side.

Sommerles varer ut august, så det er ennå tid å bli med i konkurransen, forteller Ugelvik.

– Mot slutten av kampanjen, vil det bli arrangert en grillfest for en skoleklasse. I tillegg vil en av de 183 brukerne få en sjekk på 1000 kroner, og det er jo selvfølgelig en veldig spennende premie for barna, sier hun.

Premiene blir finansiert av lokale sponsorer.

Ugelvik håper leselysten fortsetter utover høsten, også etter at Sommerles-kampanjen er avsluttet.

Travel tid

Ugelvik flyttet til Sør-Varanger i oktober i fjor. I tillegg til Sommerles, holder hun og de andre ansatte nå på med å gjøre om i biblioteket. Barneavdelingen er blitt ryddet og omorganisert, slik at den skal bli mer oversiktlig og oppdatert. Ungdommene som bruker biblioteket har fått en egen, adskilt avdeling. I tillegg har det blant annet kommet på plass et spillrom, der det skal være TV-spill og gode, gammeldagse brettspill.

Til høsten arrangeres Litteraturfestivalen fra 16. til 19. november, forteller Ugelvik.

– Da kommer flere spennende barne- og ungdomsforfattere, blant annet Mari Moen Holsved, som skrev historien til Sommerles.