I april i fjor var Johanne fra Hesseng og tre andre ungdommer fra andre deler av landet på Nordpolen, som en del av den kommende NRK-serien «Oppdrag Nansen».

De var guidet av voksne, men de fire trettenåringene satte likevel rekord som de yngste nordmennene som har gått på ski helt til polpunktet.

Oppdraget var imidlertid ikke over med det. I løpet av prosjektet har de nemlig gjort undersøkelser på hvordan den globale oppvarmingen påvirker polstrøkene. På lørdag skal de presentere funnene foran hundrevis av tilskuere på FNs klimatoppmøte i Paris.

Det er noe som kanskje føles vanskeligere enn å gå til Nordpolen for Johanne, som nå har blitt 14.

– Vi gruer oss litt til det. Det er to forskjellige ting. Da vi gikk til Nordpolen var det bare å holde ut, og gå og gå. Her skal vi snakke foran mange folk. Dette er skumlest, for å være ærlig, sier hun.

Plutselig kronprins

Turen gjøres ikke mindre spennende av at de er i ferd med å spille inn en TV-serie. Prosjektet og NRK har åpnet flere dører for ungdommen.

– NRK er også flinke til å holde ting skjult for oss. Mandag sa de plutselig at om fem minutter skal vi spise middag hos kronprinsen, forteller Johanne.

– Det var ikke lammelår, men god pizza. Og han har fremført veldig mange taler, så han hjalp oss med forberedelsene, fortsetter hun.
Også politikerne stilte opp.

– I går møtte vi helt seriøst halve stortinget, inkludert Erna. Det var kult, for de visste hva vi snakket om, og vi fikk flere av dem med på «Meet the kids»-kampanjen, sier Johanne.

Den kampanjen går for tiden på sosiale medier, der folk sender beskjed til USA-president Barack Obama med hashtagen #meetthekids. Målet er å overtale Obama til å stille opp og høre på ungdommene, og kanskje til og med prate med dem personlig.

– Vi har møtt FNs generalsekretær Ban-Ki Moon, og jeg tror vi vil få møte ham igjen. Og vi vil jo så gjerne møte Obama, sier Johanne.

Ekstra belønning

Dagene er aktive, og det er ofte aktivitet fra halv ni på morgenen til seks på kvelden. Men ungdommene får hvilt seg litt den siste tiden før den store reisen og presentasjonen i helga.

– Talen lærer vi på to dager, men vi må forberede oss mentalt, sier hun.

På søndag følger en ekstra liten belønning, idet ungdommene kommer tilbake til Norge.

– Det som er veldig gøy da, er at vi får se de to første episodene i serien for første gang. Jeg er veldig spent, slår Johanne fast.

«Oppdrag Nansen»-serien kommer på TV først 3. januar for folk flest.