Helkroppsmaling på dansere, i fantasifulle og fargerike mønstere som reagerer på ultrafiolett lys, såkalt blacklight, er en stor greie i Murmansk. Der arrangeres det festivaler med show og konkurranser. Her i byen har det neppe blitt vist før.

- Vi hadde lyst å vise noe nytt i Kirkenes, forteller Boris Gagarin, kunstneren som hadde tatt showet med hit i helga.

Overrasket

Da hele lokalet på Havfruen pub ble mørklagt og bare scenen glødet i blått, ble det nærmest magisk da den første danseren trådte ut av mørket og inn i scenelyset. I fluoriserende farger danset hun til diskomusikken mens et overrasket publikum ikke visste helt hva de skulle synes. Men da flere dansere kom på scenen, først et grønt, hulk-aktig vesen med ribben og knokler stikkende ut gjennom flenger i huden, og siden to damer til i fargerike mønstere, steg stemningen. Etterhvert ble publikum forsøkt dratt opp på scenen. Noen nektet, mens andre ble med.

- Det var kjempemorsomt, forteller en av dem.

- Ganske spesielt, men helt klart morsomt. Og så trødde jeg sund lyset på gulvet, så da ble det ikke så mye mer show, legger han til.

- Spennende

- Jeg har alltid malt, forteller Boris Gagarin.

- Men det er først de siste tre-fire årene at jeg har malt seriøst, legger han til. Han er arkitekt, designer, maler og tegner, og forteller at det spiller ingen rolle hva han maler på, lerret eller hud, men synes mennesker er spennende.

- Når man bruker blacklight og skjuler deler av kroppen med svart farge, er modellene som skulpturer man kan lage hva som helst av. Man kan bruke fantasien og komponere motiver som er helt forskjellige fra tradisjonelle bilder. Og så rører de på seg, og det blir jo en ekstra effekt, sier han.

- Og så liker jeg jo selvsagt nakne damer, legger han til med en latter.

Slitsomt

Han forteller at vanligvis tar det tre-fire timer å male en modell, og når de har festivaler er det en kunstner per modell.

- I dag måtte jeg male tre modeller på fire timer og det var slitsomt, det er ganske mye jobb å dekke til hele kroppen. Slitsomt for modellene også å stå stille så lenge, forteller han. Han hadde med seg en maler til for å hjelpe seg, og det var hun som malte det grønne «monsteret».

- Jeg har lyst å komme tilbake til Kirkenes og vise mer, det så ut som publikum likte det, og det var veldig artig, sier Gagarin.