- Her har det vært vært en liten bjørn, antakeligvis en toåring, ved hytta til Olaug Gamnes, fastslår Rolf Randa i Statens Naturoppsyn, SNO. Han var raskt på pletten etter at Olaug Gamnes ba Sør-Varanger Avis om hjelp til å få tak i SNO. Både Gamnes og Randa fant de tydelige sporene der bjørnen hadde rotet frem potet hun hadde satt under plast dagen før.

Ikke spist

- Det virket ikke som den hadde spist noe, jeg antar at det er den sure lukta som blir under plasten som tiltrakk bjørnen, sier Randa.

Åse Stenersen fra SNO fulgte sporet med hund, og fant både møkk og hår slik at det er mulig å få tatt DNA-prøve og fastslå identiteten til bjørnen etterhvert.

Ofte

- Jarfjordbotn er et område der det ofte registreres bjørn. To gang i løpet av de siste år årene har ei binne drept elgkalv like nedenfor hytta til Olaug Gamnes. Også dagen før ble det sett en liten bjørn halv åtte om morgenen. Men det var i Ropelv.

Forøvrig er det ikke mye nytt på bjørnefronten akkurat nå, fastslår han.

- De som opplever at bjørn er veldig nær, eller oppfører seg unormalt, bes kontakte SNO eller politiet, oppfordrer Randa.

Ikke skremt

Olaug Gamnes sier fredag formiddag at hun slett ikke er blitt skremt av bjørnebesøket og står på farten til å ta en ny tur til hytta. Hun er spent på å se om bjørnen har vært på et nytt besøk natt til fredag også.

- Det litt artige er at denne bjørnen har hoppet fra potetfat til potetfat. Den har riktig lekt seg i mine «olympiske ringer», de fem gamle stålringene potetene er satt i. Kanskje liker den ikke poteter, for det så ikke ut til at den hadde spist noen av settepotetene, forteller hun.

Olaug Gamnes forsikrer at hun skal bruke hytta som normalt i sommer. Hun har hele tiden vært klar over at hytta står i et bjørnetrekkområde av Jarfjord.