4. august i år ble en mann fra Hviterussland tatt på Storskog, idet han prøvde å passere grensa i en Toyota Landcruiser med falske skilt og falskt vognkort.
Bilen var stjålet i Østerrike 8. mai, og skulle transporteres inn i Russland.
Onsdag forrige uke sto mannen tiltalt for heleri og dokumentforfalskning i Øst-Finnmark tingrett, og der lå det an til en streng straff. Han sto nemlig tiltalt som medlem i en organisert kriminell gruppe, noe som gjør straffen hardere.
Aktor ønsket seg opprinnelig ett år og tre måneder i straff, med fradrag for tiden mannen har sittet i varetekt siden han ble arrestert.
Mannen endte opp med ett år i fengsel, minus 82 dager som han satt i varetekt.

– Venn av venn

Mannen sa seg ikke skyldig, og sto på forklaringen om at han hadde blitt tilbudt å kjøre bilen igjennom Europa av en ukjent venn av en venn. Det trodde ikke retten på.

«Troverdigheten svekkes ytterligere av tiltaltes forklaring av at han valgte å kjøre til Murmansk via Polen, Sverige og Norge - herunder gjennom hele Troms og Finnmark - for å unngå påståtte dårlige veier i Finland og Russland», står det i rettspapirene.

Mannen skulle også ifølge egen forklaring kjøre den samme bilen tilbake til den samme parkeringsplassen i Polen der bilen var hentet.

Kontakt med dømte

Mannen ble også registrert med en grensepassering på Storskog i august i fjor. Også da kjørte han en Toyota Landcruiser, med det samme registreringsnummeret.
Han har i tillegg hatt telefonkontakt med andre som har blitt dømt for å smugle liknende biler.
Det var denne kontakten og det profesjonelt utførte forfalskningsarbeidet på bilen som overbeviste retten om at smugleren tilhørte en organisert kriminell gruppe. Som det står i dommen:

«Retten har videre vektlagt at tyveriet av personbilen, transporten fra det sted hvor den ble stjålet, forfalskningen av VIN-nummer på personbilens ramme og datahjerne, samt omkoding av elektroniske nøkler, har et klart profesjonelt preg utført av flere samarbeidende personer.»