«Kvinner hjelper i grenseland» har den siste uka hatt masse henvendelser fra folk som vil bidra til flyktningehjelp.

- Jeg skal over torsdag med dyner og barneklær. Folk vil tydeligvis hjelpe, og det har ikke kommet noen negative kommentarer, sier Karin Johnsen i det frivillige initiativet.

Per torsdag i forrige uke hadde Petsjenga fått 103 flyktninger fra Øst-Ukraina, 63 voksne og 40 barn.

Administrasjonen i Petsjenga opplyser at det daglig kommer flere flyktninger, og det er opprettet et hjelpesenter der folk, fra begge sider av grensa, kan levere klær og utstyr.

Vinterklær

Selv om flyktningene ser ut til å komme seg veldig raskt i jobb, så er det ikke mulig å få de første lønningene til å strekke til for å kjøpe klær og utstyr som trengs i et hjem. For folk trenger selvsagt alt fra vaskemaskin til kjøleskap, dyner, puter, kjøkkenutstyr, tallerkener, bestikk og møbler.

Flyktningene kommer rett fra sommeren i Ukraina til et nord som går mot vinter, og det er spesielt behov for vinterklær.

Gi direkte

Administrasjonen i Petsjenga opplyser at klær og utstyr fordeles etter behov, også til folk i Nikel som måtte ha et nødbehov.

Kvinner hjelper i grenseland ser gjerne at folk selv gir hjelpen direkte.

- Jeg syns det hadde vært fint om de som uansett skal fylle diesel eller bensin, tar med seg en bag med klær eller utstyr. Selv om senteret bare er åpent på torsdager, så er det bare bare å legge turen til torsdag ettermiddag, sier Karin Johnsen.