• WESTBY: Ulla Klerck omtalt i lokalavisa Westby Times.
  • SLEKT: Emmy Klerck med tippoldreforeldre og oldeforeldre på veggen, bilder som overlevde krigen. Oldefar var lensmann/skogforvalter Magnus Klerck som etablerte seg på Elvenes og var Ullas far.
  • LENSMANNSGÅRDEN: Elvenes fotografert i 1890-årene. Foto: Ellisif Wessel/Grenselandmuseet
  • ELVENES: Et annet av Ellisif Wessels bilder. Fotografen var venninne med ei av døtrene til lensmann Klerck. Foto: Ellisif Wessel/Grenselandmuseet
  • VELKOMMEN: Westby-skiltet har både nisse og skihopper.
  • HJEM: Huset til Johan Schee og Ulla Klerck Schee fra 1902. Ulla bodde der fram til 1951, og siden har huset hatt fire andre eiere. Foto: Lokalhistoriker Hans Jørgenson, Westby.
  • LEGE: Dr. Johan (John) Schee, gift med Ulla Klerck. Døde i 1937. Foto: Fra lokalhistoriker Hans Jørgenson, Westby.

Westby er en bitteliten by i delstaten Wisconsin. Den har 2 217 innbyggere, 99 prosent av dem norsk-amerikanere, og er oppkalt etter Ole Westby. Han var forretningseier og soldat i borgerkrigen. Som de fleste av de første innbyggerne var han fra Biri i Norge. Lokalavisa der skrev om en annen av byens innbyggere, Ulla Klerck Schee, som en inspirerende historie idet 2016 var i ferd med å bli 2017.

– Jeg syntes historien var så fin at jeg tenkte dere burde skrive om henne, forteller Kjell H. Martinsen. Han har ingenting med Sør-Varanger eller Elvenes å gjøre, men fant avisutklippet da han besøkte slekt i byen, og sendte det til oss i SVA.

Spesiell dåp

Ulla Klerck ble født på Elvenes i 1868, men hun var født så alt for tidlig. Legen trodde ikke hun ville overleve, så hun ble døpt Ultima Septima, latin for den siste og den sjuende.

– Men hun overlevde og ble bare kalt for Ulla, forteller Emmy Klerck, som bor på Elvenes.

– Jeg kjente henne godt, hun var min gammeltante, og jeg var to ganger i Westby og besøkte henne. I 1949 og 1954. Jeg husker hun var så fin, hadde pyntet seg med lange hansker. Westby er en skikkelig norsk landsby, man hører gammeldags norsk overalt i gatene der, sier hun.

Ullas far var lensmann, skogfut og poståpner Magnus Christian Falsen Klerck, oppnevnt av kong Oscar II, og som sammen med presten representerte myndighetene i området der det nesten bare bodde samer og noen nybyggere. Gruvedrifta var ennå flere tiår unna. Gården og lensmannen er godt kjent og grundig beskrevet i Sør-Varangers historie. Her hadde han og kona Christiane (født Figenschou) både kongelige og adelige besøk, engelske lakselorder som fisket i Pasvikelva og spilte tennis mellom fluekastene. Alle de seks døtrene til lensmannen fikk sølvskjeer i personlig gave fra kongen.Her fikk Ulla en priviligert oppvekst i den barnerike familien.

Til Amerika

– Ulla var både kunstnerisk og musikalsk. Hun spilte veldig fint på piano, og hun hadde lyst å utdanne seg innen kunst og musikk, forteller Emmy.

Det skriver også Westby Times om. Det var derfor hun reiste til Christiania, som Oslo het da. Men så begynte hun på sykepleierutdannelse og utdannet seg til jordmor. Datteren Laila skriver i familiens historie at hun så reiste til USA på grunn av sitt eventyrlystne sinn, men det var ikke akkurat slik det var. Selv om hun var eventyrlysten, hadde reisen til USA en helt annen årsak.

– Ja, hun var nok eventyrlysten, men det var ikke derfor hun reiste til USA. Hun ble sendt av foreldrene, forteller Emmy Klerck.

«Knust hjerte»

Westby Times skriver at i en samtale med barnebarnet Tom, kommer det fram at foreldrene ikke var så begeistret for framstøtene til en ung «laplander» og at Ulla trolig forlot Norge med et knust hjerte.

– Alle døtrene til Magnus Klerck ble jo godt gift, med folk som Mack, Ebeltoft og andre storfolk, jeg husker ikke alle i farta, men jeg tror nok det falt foreldrene tungt for brystet at hun ikke skulle bli godt gift. Men da hun kom til USA fant hun seg jo en lege, og det var sikkert bra nok for dem, ler Emmy Klerck.

Legen var Johan Bjørn Schee fra Christiania og omtales som en av Westbys svært godt likte tidlige leger. Han ble hentet til USA av en annen norsk lege, Johan Christian Schreiner og det var hjemme hos han Ulla og Johan ble viet. Presten var nemlig legens bror, pastor Fredrick Schreiner. 

Han igjen var gift med Ullas søster Alette. Det første barnet jordmor Ulla tok imot skal ha vært søsteren Alettes førstefødte, Sigrid Alette som kom til verden i 1896. Det første året hun praktiserte som jordmor skal Ulla ha tatt imot 75 nyfødte.

Familieidyll

De to legefamiliene levde nært sammen og de to legene ble partnere i samme praksis. Ekteskapet til Ulla og Johan beskrives som en perfekt match. Ullas mann spilte både fiolin og piano, men ikke like bra som Ulla, og han snakket sju språk. 

De var gift i 39 år og fikk fem barn. Barna ble musikere, lærere, kunstnere og forretningsfolk, og barnebarna fikk alltid bøker i julegave fra bestemor Ulla. Hun var også aktiv som musiker i lokalsamfunnet, både som pianist og kirkeorganist, og holdt konserter. Det var alltid musikk hjemme hos dem.

Yngstebarnet Ulla, som man ikke trodde skulle overleve, ble altså en høyt elsket jordmor og overlevde alle sine 12 brødre og søstre, og ble 90 år.

– Veldig snill

– Jeg husker henne godt, hun var så snill og trivelig. Hun var jo ganske gammel allerede da jeg besøkte henne siste gangen på 50-tallet. Jeg har lurt på hvem det kan ha vært som var så forelsket i henne den gangen og som gjorde at foreldrene sendte henne bort. Hadde pappa levd, kunne han nok fortalt hvem det var. Han skal ha vært veldig flink i alt han gjorde, det er det eneste jeg vet, men altså ikke god nok for henne, forteller Emmy Klerck.

Hun og søsteren Beryl bor i hvert sitt lille hus i bakken ovenfor gården til gamle lensmann Klerck. Hun forteller at gården hans brant ned tre ganger, den siste gangen var i 1945, etter at den hadde vært brukt av de russiske soldatene. Hytta overlevde krigen, og det gjorde noen av familiebildene også. 

På veggen henger blant annet bilder av tippoldeforeldre og oldeforeldrene Magnus og Christiane som kom og bosatte seg på Elvenes.