Aleksander Popov (16) fra Nikel har de siste dagene vært høyt og lavt i bybildet i Kirkenes med kameraet sitt. Han har fotografert detaljer på bakkenivå, måker som svever, ungdom i actionaktiviteter, lesende biblioteklånere - og skildret miljøet i en matbutikk.
– Vi får en oppgave, for eksempel som nå da vi skal fotografere inne på biblioteket. Så diskuterer vi bildene og velger ut et av dem, forklarer 16-åringen fra Nikel.
Han er på fotoworkshop i Kirkenes med ungdom fra Norge og Russland, og har fått et blikk for detaljer.

Trener blikket
– Som små steiner eller trappetrinn i bybildet. Jeg vil si vi trener måten å se på, det blir en ny måte å se kjente miljø på og å lære å finne fine ting i det store bildet, forklarer Aleksander Popov.
Det er kunstneren Hege Annestad Nilsen som holder Barents-workshop`en i samarbeid med Pikene på broen.

Annestad Nilsen har vært i Kirkenes for å forberede sin egen utstilling under neste års Barents Spektakel, og har samtidig delt av sin fotokunnskap.
– Jeg vil gjerne gi input til å være kreativ og inspirert, forklarer hun workshop`ens hovedmål med.

Ny kunnskap

– Selvsagt, svarer Aleksander Popov, Roman Pakhomov og Aleksander Neganov på spørsmålet om kunstneren og fotografen har oppnådd målet sitt.
De tre Nikel-gutta er kjempefornøyde og syns de har fått både ny kunnskap og inspirasjon. Det samme syns Eirin Svanhild Pedersen og Anneli Kyrre fra Sør-Varanger.
Første kursdag var kursdeltakerne på omvisning på Saviomuseet.

Ungdommene skrev også en tekst der de skildrer et bilde de har sett i løpet av livet sitt, og som de husker spesielt godt.
Eirin valgte et bilde av søstrene sine.
– Den ene sitter på ryggen til den andre. Lyset er så fint på bildet, og så er det en så artig stemning i bildet, forklarer hun.
Anneli valgte å skildre et bilde hun selv har tatt.
– Det er av hunden min som biter etter vann fra hageslangen, sier hun og forklarer at det er humøret i bildet hun liker spesielt godt.
Tekstene og bildene fra workshop`en skal bli til en utstilling på kulturskolen under Barents Spektakel 2015.