– Her må en multitaske, ler Elin Steigberg og vasker ferdig gulvet i frokostsalen.
Hun retter på duken og setter kaffekoppene klare til gjestene. Her er masse som skal ordnes før hun drar avgårde med Fossekallen for å synge Sibelius i Saariselkä og i Rovaniemi.
Den tidligere rektoren på Fossheim skole sa opp jobben sin i fjor. Friåret brukte hun på å ta seg inn og til å ha mer kontakt med familie og venner.
Og så lengtet hun tilbake, til Neiden.
– Jeg følte jeg ikke var ferdig med Sør-Varanger. Jeg har møtt så utrolig mange trivelige folk her i Neiden og ellers i kommunen. Jeg har hatt det veldig godt her.
Og så var det Fossekallen selvsagt.

Stort sprang

For gjennom året har Steigberg holdt kontakt med koret.
– Da jeg kom hit skulle jeg bare være et år. Det var nok delvis på grunn av Fossekallen jeg ikke kom her fra. Og selvsagt på grunn av foreldrene og elevene, forklarer hun.
Fra skole til hotell er et stort sprang, men dragningen mot hotellbransjen har vært der.
– Som unge i Steigen hadde vi bestandig mange sommergjester, tanter og onkler som kom på besøk. Jeg likte veldig godt å hjelpe til. Sette blomster på bordene. Sørge for at kranene var helt blanke og fine mens jeg gledet meg til gjestene skulle komme. Så det å drive hotell har alltid vært en liten drøm, en drøm som jeg ikke trodde kom til å bli virkelighet. Men når jeg har reist og bodd på hotell har jeg alltid tenkt på hvordan jeg ville hatt det, smiler hun.
– Jeg var nettopp i en begravelse på Sommerøya, og vi fikk det siste rommet som var ledig på hotellet der. Jeg har aldri tenkt sånn før: «Så fint at det fins hotell med rom til gjester». Sånn sett er jo hotellet bygdas felles gjesterom.

Siste finish

Neiden hotell er strategisk plassert i bygda, og grensa til Skoltebyen går like utenfor vinduene.
– Skoltebyen er jo Sametingets 1000-årssted og jeg vil gjerne være med på å bidra til at hotellet formidler kulturen til gjestene. Gjerne også i design, både utvendig og innvendig. Det her er jo et veldig spesielt sted det her, og et viktig sted. Kapellet er faktisk 450 år i år.
Elin legger til at hotelldrift selvsagt ikke er så idyllisk som en kanskje kunne ønske. Liksom å kunne pusle rundt og legge på den siste finish, som å plukke blomster og dandere i vaser.
– Jeg lærer hele tiden, så får vi se om dette kan være noe å leve av, gjerne så mye at det kunne være en arbeidsplass for et menneske til.
Og så er det selvsagt utfordringer med å drive et hotell der lite er gjort på lang tid.
«Hele stedet så ut som om noen hadde gått ut og lukket døren etter seg i 1975 for så ikke å åpne den igjen før 2015, et nesten verneverdig 70-tallsinteriør hvor det meste i prinsipp er intakt, men ingenting er fornyet», står det i anmeldelsen på den viktige siten booking.com.
– Det er den første anmeldelsen jeg fikk, ler hun.