- Noen av oss liker det her. Å jobbe mot seg selv og presse egen form, ler Vegard Ulvang. Han er på Ulvangsamlingen som delvis teknisk arrangør, som trener og som mentor og har selv tatt noen runder uten tilsynelatende å bli nevneverdig påvirket av det- Bortsett fra at smilet har blitt enda mer fornøyd.

Opp bakken med staver og lange steg. Litt roligere ned, og så er det på´n igjen. Unge skiløpere, som fra vinteren av går i 15-års klassen og oppover i langrenn, er på barmarkssamling.

Helgens samling var den tyvende Ulvang-samlingen.

- Men det er vel 40. gang vi har hatt barmarkssamling i Kirkenes på den her tiden, er Vegard Ulvang og Per Oskar Andersen, leder for langrennskomiteen i Finnmark Skikrets, enige om.

De to har gått på ski sammen og kan mimre godt over tidligere samlinger.

- Det skaper miljø på tvers av klubbene, påpeker Per Oskar Andersen.

- Vi reiser jo felles som krets til renn, og det å bygge miljøet i kretsen høyner også kompetansen på støtteapparatet og i klubben, forklarer han,

Intervall

Fra Kirkenes og Omegen Skiklubb var i år Iver Sildnes Olsen med, han blir snart 15 år og skal gå i 16-årsklassen til vinteren. Robin Stegavik blir 14 og skal stille i gutter 15, mens Sindre Rognmo Johansen er junior.

Også Sivert Samuelsen, gutter 15, skulle også vært med på helgens barmarkssamling, men hadde sykdomsfrafall.

- Det her er jo starten på elghufsperioden. Nå blir det mye intervalltrening med staver fremover, ler Sindre Rognmo Stegavik og er kjempefornøyd med samlingen.

KOS med Vegard Olvang stiller som teknisk arrangør av samlingen som går i regi av kretsen og er en av kretsens fire barmarkssamlinger på høsten.

Ingen jenter var med fra Kirkenes denne gangen, men derimot flere fra vest.

Nye plasser

- Vi ser at steder som tradisjonelt ikke har vært store på langrenn nå har mange løpere, steder som Talvik, Hammerfest og Båtsfjord, mens Vadsø, Kirkenes og Tana mer er nede i en bølgedal, konstaterer kretslederen.

Kretslederen og Ulvang sier det ofte er foreldrene som er utslagsgivende for interessen.

- Men det var ikke mange som gikk da jeg var aktiv heller. Det bare to i skoleklassen min, forteller Vegard Ulvang.

- Spør du far min om 60-tallet så blir svaret et annet, men på 70-tallet var det få både her i Kirkenes og i Vadsø. Det er klart det er enklere og mer behagelig å trene fotball inne i en hall enn det er å trene ute i 20 minus, men noen av oss liker altså nettopp det, ler Ulvang.

Per Oskar Abrahamsen og Vegard Ulvang påpeker at i forhold til folketallet er det ingen kretser som har levert så mange gode skilpere som Finnmark.

- Det er jobbet bra i Finnmark, selv om volumet i bunn er lite. Nå var jo jeg en av dem sjøl, som flyttet og trente med en annen klubb, men det er skikkelig sårende å høre NRK opplyse at den og den er fra Lillehammer, sier Vegard.

- Da sender jeg sms eller ringer rett til kommentatorbua og sier at Daniel Stock - han er faktisk fra Vadsø og ikke fra Lillehammer! For det skjærer meg i hjertet å høre dem si slikt!