Prosjektet perletur startet i Sør-Varanger i fjor, med ti turer på programmet og t-skjorter og krus som lokkende premier til dem som greide fem eller alle ti.

- Vi utvider i år, sier Kjerstin Møllebakken, folkehelsekoordinator. Det betyr ikke bare flere turer i Sør-Varanger, men nesten hele fylket er etterhvert med på perletur.

Fylket rundt

I vinter ble Finnmark Friluftsråd etablert. Ifølge Møllebakken var det på tide. Finnmark ble et av de siste fylkene i landet med eget friluftsråd. De formidler blant annet penger til friluftsaktiviteter, naturvern og folkehelse. Rådet har også adoptert ideen om perleturer, så i tillegg til alle turene du kan ta i Sør-Varanger, kan du gå turer mange andre steder i fylket. Går du sju perleturer i Finnmark kvalifiserer du til egne premier. Der registrerer du deg med en kode du finner i kassene som er plassert ut for hver tur.

Flere kortturer

I Sør-Varanger er det fortsatt slik at du tar bilde av deg selv når du når perletur-målet. Og i år er det 15 turmål å velge mellom.

- Vi fikk tilbakemeldinger i fjor om at noen av turene var for krevende og noen ville ha turer der barn kunne være med, sier Møllebakken. Derfor er det lagt inn turer alle kan være med på. Som for eksempel turen til Appelsinsteinen på Langøra, eller på Stormælen folkesti i Neiden. Kjærlighetsstien fra Tårnhallen i Jarfjord er også med.

- Den er ryddet og merket av Jarfjord Helselag og det er til og med en bålplass der, sier Møllebakken som skryter av de frivillige organisasjonen som kommunen samarbeider med om perleturene.

- Vi er avhengig av dem, mener hun.

- De er limet og for oss er det et viktig samarbeid. Det er også viktig at vi har turer for dem som ellers ikke kommer seg lett ut. For eksempel kan turen i Sandnesdalen tas både med barnevogn og rullestol. Det kan også deler av turen i Jarfjord og på folkestien på Skoltemælen.

På nett

I fjor var det rundt 200 personer som hentet t-skjorter etter å ha gjennomført fem perleturer. Det ble 13 som registrerte alle ti perlene. Det resultatet er Møllebakken fornøyd med.

- Målet vårt er at folk kommer seg ut og det har vi allerede nådd. Vi ser mange ute på tur som vi ikke har sett på tur tidligere.

Alle perleturene finner du på nettsida til Finnmark Friluftsråd og start for registrering er 1. juni.