I februar i år ble det målt middeltemperatur på -4 grader på Kirkenes lufthavn, og -3,7 grader på Svanvik målestasjon i Pasvik. Det er 7,3 grader over normalen for Kirkenes lufthavn, og 9,3 grader over normalen for Pasvik.

Det er bare ett år det er målt mildere gjennomsnittstemperatur Kirkenes- eller Pasvik-området, og det er i 1990: Da ble det målt -3 grader på Kirkenes lufthavn, og -3,2 grader i gamle Pasvik målestasjon.

- Det har vært mye sørlige vinder fra milde luftmasser dette året, forklarer Jostein Mamen, forsker ved Meteorologisk institutt. Han har merket at det stadig dannes nye rekorder, og mener det kan være et signal om klimaendring. Han viser til at det var enda varmere enn normalt vestpå i Finnmark, og Svalbard slo den gamle temperaturrekorden fra 2012.

Varmere i 1990

Selv når man ser på de gamle målestasjonene i Kirkenes- og Pasvik-områdene, finner man ikke varmere februarmåneder enn i 1990 og 2014.

Man må langt tilbake til tredjeplass: I Pasvik-området hadde gamle Pasvik målestasjon målt -3,9 grader i 1959.

Det samme året målte målestasjonen på Karpbukt -3 grader, men den er vanskeligere å sammenlikne med andre stasjoner, da den bare målte temperaturer mellom juli 1958 og september 1962.

Gamle Sør-Varanger målestasjon, som lå øst for Elvenes, regnet seg frem til en middels februartemperatur på -4,2 grader i 1910. På selve Kirkenes lufthavn er den tredje varmeste middeltemperaturen for februar -5,3 grader, i 1992.

Tørt, men ikke rekord

Det var en tørr februar måned også, med 47 prosent av normal nedbør målt i Svanvik og 62 prosent i Skogfoss. Disse to stasjonene er de eneste som måler nedbør for tiden, og i Pasvik ble det faktisk den tørreste måneden som er målt, med bare 9,9 millimeter nedbør. Det slår likevel ikke rekordene til gamle Pasvik målestasjon, der det bare falt 2,8 millimeter nedbør i 1969. Skogfoss målestasjon slo til med bare 1,8 millimeter det samme året.

Nest høyeste enkeltdag

Som tidligere skrevet, fikk februar 2014 også en andreplass i høyeste målte enkelttemperatur. 24. februar registrerte Kirkenes lufthavn en makstemperatur på 4,6 plussgrader, bare 0,1 grad under den gamle rekorden fra 20. februar 2004. Dette er altså den varmeste temperaturen som har blitt målt i løpet av måneden. Svanvik målestasjon kom helt opp i 5,1 varmegrader i løpet av årets februarmåned, men var da grundig slått av gamle Pasvik målestasjons 6,6 varmegrader i februar 1992.