Under Barents toppmøtet var det planlagt en felles norsk-russisk redningsdemonstrasjon med Medvedev som fremste publikummer, men det russiske fartøyet Mikula kom aldri ut på fjorden.

Norge og Russland har flere ganger tidligere hatt felles rednings- og beredskapsøvelser, og i forrige uke skulle ferdighetene demonstreres under påsyn av en lang rekke prominente ministre. Deriblant Russlands statsminister Dmitrij Medvedev og Norges statsminister Jens Stoltenberg.

Planen var at russiske Mikula skulle ha en sentral rolle i demonstrasjonen, men fartøyet ble i stedet liggende ved kai.

Ulike forklaringer

Det er ikke gitt offisielle forklaringer på dette, og den manglende deltakelsen fra det russiske teamet var ikke offisielt et tema under Kirkenes-besøket.

To ulike versjoner gies som forklaring fra norske kilder. Den ene at Mikula hadde motorstopp, den andre forklaringen var at det oppsto en misforståelse i instruksen. Den skjedde ved at det ble en oppfattelse av at Medvedev skulle besøke den russiske båten etter demonstrasjonen, og at den derfor skulle bli liggende.

Spurte ikke

Hovedredningssentralen for Nord-Norge opplyser at planen i utgangspunktet var at både norske KV Harstad og russiske Mikula skulle delta i redningsdemonstrasjonen.

Men Mikula ble liggende ved kai. Dermed fikk statsministrene se en demonstrasjon der en person ble heist opp av fjorden og tatt ombord i Seaking-helikopteret Saver 33. Den «nødstedte» ble deretter fraktet inn til Kirkenes. Deretter ble en person liggende på en båre heist opp fra KV Harstad. Den opprinnelige planen var at båredelen av demonstrasjonen skulle skje fra det russiske fartøyet.

- Men det kom aldri ut. Vi spurte ikke om hvorfor, men gjennomførte i stedet demonstrasjonen med utgangspunkt i KV Harstad, forklarer redningsinspektør Merete Jeppesen ved Hovedredningssentralen i Nord-Norge.