Mannen fra Sør-Varanger ble dømt til betinget fengsel i 26 dager, og fikk bot på 10 000 kroner, etter rettssaken i Øst-Finnmark tingrett i februar.

Straffen kommer fordi han oppbevarte ett gram amfetamin i lomma 28. januar 2016, og for en hendelse der han kjørte under ruspåvirkning 1. oktober 2015. Da kjørte han også uten sertifikat.

Mannen ble egentlig målt til over 1,2 i promille etter kjøringen, siden han hadde både alkohol, og små mengder hasjstoffer og klonazepam i blodet. Men han hevdet selv at han hadde drukket etter kjøreturen, og retten hadde ikke bevis på at det ikke var tilfelle.

En lege hadde tatt blodprøver etter kjøreturen, og legen hadde ifølge eget skriv hørt fra mannen at han drakk før kjøreturen. Men de uttalelsene var ikke underskrevet av mannen, og retten mente at det kunne ha vært noen misforståelser eller feiltegninger i den informasjonen. Dermed hadde de ikke bevis for at mannen hadde drukket før kjøring.

Den tiltalte mistet uansett førerkortet i totalt 18 måneder, og må ta ny førerprøve for å få det tilbake. Han har da allerede vært uten førerkort siden hendelsen i 2015, så mesteparten av den straffen er gjennomført.

Også denne saken, som mange andre som kommer til Øst-Finnmark tingrett, var blitt unødvendig gammel. Det hadde ikke vært etterforskning etter januar 2016, så ifølge retten tok det et halvt år før det ble tatt ut tiltale, og så fire måneder til før saken ble sendt til retten.

Det førte også til at straffen ble mildere. Mannen tilsto også alt bortsett fra selve ruskjøringen.